NOS Nieuws

Bendeleider 'Barbecue': wapenstilstand Haïti mogelijk als we mogen meepraten

In Haïti wil Jimmy Cherizier, beter bekend als bendeleider Barbecue, meepraten over de politieke toekomst van het land. In ruil daarvoor overweegt hij naar eigen zeggen een wapenstilstand. Cherizier heeft dat gezegd in een interview met Sky News.

Cherizier staat aan het hoofd van de groep bendes die de dienst uitmaken in de hoofdstad. Het land gaat gebukt onder een golf van geweld, maar Barbecue beweert dat de crisis kan worden beteugeld in samenwerking met de bendes.

"Als de internationale gemeenschap met een gedetailleerd plan komt voor gezamenlijk overleg waarin ons niets wordt opgelegd, denk ik dat de wapens kunnen worden neergelegd." De bendeleider doelt hiermee op gesprekken over de toekomst van Haïti en wie het land gaat besturen.

'Dit is de enige manier'

Premier Henry, die onlangs zijn ontslag aankondigde, stapt op zodra er een nieuwe tijdelijke premier door een overgangsraad is benoemd. In de aanloop naar de vorming van deze raad proberen de bendes een plek aan de onderhandelingstafel op te eisen. Barbecue: "De enige manier waarop we verder kunnen gaan, is als wij bij het vredesproces betrokken worden."

Veel inwoners van het land vrezen voor hun leven. Moord, verkrachting en vernieling zijn aan de orde van de dag. Volgens een VN-rapport dat donderdag verscheen, heeft het bendegeweld dit jaar al meer dan 1500 levens geëist. Voor 1,4 miljoen mensen dreigt een hongersnood als gevolg van de crisis.

Bendes hebben al jaren het eiland gedeeltelijk in handen, maar eind februari escaleerde het geweld. Verschillende bendes bundelden de krachten en bestormden onder meer gevangenissen. Naar schatting is zo'n 80 procent van de hoofdstad Port-au-Prince momenteel in handen van bendes, met Barbecue aan het hoofd.

Nieuwsuur sprak begin december met Cherizier:

'Wij Haïtianen beschermen onszelf en vechten tot de dood'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl