NOS NieuwsAangepast

Provider L-mobi stopt, klanten zijn nummer kwijt als ze niet overstappen

Klanten van provider L-mobi kunnen sinds vandaag niet meer mobiel internetten en bellen. De provider stopt met zijn diensten, omdat het de rekening van KPN niet meer kan betalen. L-mobi maakt gebruik van dat netwerk.

In Nederland hebben drie providers een eigen netwerk: KPN, Odido (voorheen T-Mobile) en Vodafone. Andere providers maken tegen betaling gebruik van de netwerken van deze drie grote aanbieders. Ze maken daarvoor afspraken met KPN, Odido of Vodafone.

L-mobi heeft sinds de start in 2020 afspraken met KPN over de prijs voor het gebruik van hun netwerk, zegt directeur Ruben Thiru tegen de NOS. De provider wilde met KPN in de daaropvolgende jaren nieuwe afspraken maken over de tarieven, omdat deze volgens hem te hoog zouden zijn. Maar KPN ging er volgens de directeur niet in mee.

KPN laat in een reactie weten de situatie vervelend te vinden voor klanten. Volgens de woordvoerder kwam het bedrijf structureel de betalingsafspraken met KPN niet na en is L-mobi meermaals gewaarschuwd dat hierdoor de diensten gestopt zouden gaan worden.

Tot gisteravond zijn er onderhandelingen gevoerd, maar dat heeft wat L-mobi betreft geen werkbaar resultaat opgeleverd. De provider kan per vandaag geen gebruik meer maken van het KPN-netwerk. De provider ziet zich genoodzaakt om met zijn dienstverlening te stoppen.

5000 klanten

Dat betekent dat de ruim 5000 klanten van L-mobi nu niet meer gebruik kunnen maken van het mobiele netwerk. Als ze niet overstappen naar een andere provider, raken ze ook hun 06-nummer kwijt. L-mobi adviseert zijn klanten om over te stappen naar een andere provider en nummerbehoud aan te vragen. Er is nog geen duidelijkheid over wat er gebeurt met het resterende tegoed van klanten.

Volgens directeur Thiru vraagt KPN onredelijke tarieven voor het gebruik van het netwerk, die veel hoger zouden zijn dan de tarieven die bijvoorbeeld KPN-zusterbedrijf Simyo moet betalen.

"De grote drie providers hebben een monopolie, ze geven weinig ruimte aan bedrijven met een kleine portemonnee", zegt Thiru. Hij noemt het een trend dat "goedkope aanbieders worden opgekocht of worden weggedrukt uit de markt".

Klacht bij waakhond

L-mobi zegt daarover een klacht te hebben ingediend bij waakhond ACM en een petitie te hebben aangeboden bij de Tweede Kamer. Ook heeft de provider nog een rechtszaak lopen tegen KPN. Afspraken maken met een andere grote provider die een netwerk heeft, was volgens Thiru op korte termijn niet mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl