Het vrachtschip belandde per ongeluk in de woonwijk
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Schipper krijgt geen straf voor ravage in Leeuwarden

Een schipper die in 2022 een woonwijk in Leeuwarden binnenvoer en een ravage veroorzaakte, krijgt daarvoor geen straf. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald.

Het zeventig meter lange vrachtschip belandde precies twee jaar geleden in de wijk Zuiderburen. De schipper was vlak daarvoor onwel geworden en minutenlang buiten bewustzijn. Omdat hij daarvoor wat had tegengestuurd vanwege zijwind, voer het schip onbedoeld een zijvaart in.

Dat veroorzaakte veel schade omdat het grote schip niet goed door de smalle vaart paste: steigers gingen kapot, een zeilbootje zonk en meerdere bootjes en de walbeschoeiing raakten beschadigd.

De rechter bekeek verschillende beelden van het incident. "Ik had bijna het gevoel dat ik naar een scène in een film zat te kijken", aldus de rechter.

Zo zag dat eruit:

Vrachtschip veroorzaakt ravage in woonwijk in Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie wilde de schipper verantwoordelijk houden omdat de man niet genoeg voorzorgsmaatregelen zou hebben genomen, schrijft Omrop Fryslân. Specifiek zou hij zijn matroos niet goed instructies hebben gegeven over wat die moest doen als de schipper iets zou overkomen. Maar volgens de rechter valt dat onvoldoende te bewijzen.

De schipper had geen alcohol of drugs gebruikt en kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het ongeluk, concludeert de rechtbank.

Advertentie via Ster.nl