1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
CAMJO Media
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

'Schipper die ravage aanrichtte in Leeuwarden was minutenlang bewusteloos'

De schipper die vrijdag een ravage aanrichtte in een woonwijk in Leeuwarden is zo'n 7 of 8 minuten bewusteloos geweest, zegt de eigenaar van het vrachtschip tegen Omrop Fryslân.

Het schip van 70 meter lang en 8 meter breed vertrok vrijdagochtend uit Burgum. Waarschijnlijk voer het over het nabijgelegen Van Harinxmakanaal en ging de schipper linksaf waar hij rechtdoor had moeten gaan. Vermoedelijk gebeurde dat doordat de schipper onwel was geraakt. Het vrachtschip kwam terecht in de woonwijk Zuiderburen in Leeuwarden en voer langs steigers en bootjes en beschadigde er een groot aantal.

De schipper is onderzocht in het ziekenhuis en inmiddels gaat het weer goed met hem. Het is niet duidelijk waardoor de man bewusteloos raakte. Volgens eigenaar Richard Hoekstra hield hij zich aan de vaartijden en was er geen sprake van alcohol- of drugsgebruik. De politie bevestigt dat.

Deze buurtbewoner vertelt wat hij zag:

Vrachtschip veroorzaakt ravage in woonwijk in Leeuwarden

Hoe het vrachtschip zo'n scherpe bocht in het Van Harinxmakanaal kon maken om vervolgens in de woonwijk te belanden, is volgens Hoekstra eenvoudig te verklaren: door de automatische piloot. Het roer hoeft maar een tikje te krijgen en dan neemt de automatische piloot het over.

Het politieonderzoek naar het vaarincident loopt nog. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de schipper. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek bepaalt het Openbaar Ministerie of er een zaak komt.

Hoekstra is in ieder geval blij dat er geen gewonden zijn gevallen. Voor de schade is hij al met de verzekeraar in de woonwijk geweest. Op enkele krassen na heeft zijn vrachtschip geen schade opgelopen.

Advertentie via Ster.nl