Het zalencentrum in Rijswijk waar het evenement zaterdag gehouden zou worden
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Rijswijk mag van rechter Eritrees bevrijdingsfeest verbieden

De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in zalencentrum Event Plaza verbieden. Dat oordeelt de rechter. De organisator van het feest, de Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN) en de uitbater van het zalencentrum hadden eerder een kort geding aangespannen tegen het verbod van de gemeente.

Burgemeester Huri Sahin van Rijswijk besloot het evenement, waar zo'n 800 bezoekers zouden komen, vorige maand te verbieden omdat ze het veiligheidsrisico inschat als "levensgroot".

Vorig jaar vielen er voorafgaand aan een Eritrees feest gewonden bij een massale vechtpartij bij zalencentrum Event Plaza in Rijswijk, hetzelfde zalencentrum dat geregeld was voor het geplande feest op zaterdag.

Besloten feest

Het evenement was door de FEN aangemeld bij de gemeente, maar volgens de burgemeester had er ook een vergunning aangevraagd moeten worden. Als het feest toch door gaat, wilde de gemeente een dwangsom van 100.000 euro opleggen, meldt Omroep West.

Het zalencentrum was het niet eens met het besluit en stapte daarop samen met FEN naar de rechter. Volgens hen heeft het bevrijdingsfeest dit jaar een besloten karakter. Daardoor is het geen evenement meer en vervalt de vergunningsplicht, stellen zij.

Volgens de rechtbank mag de gemeente het aanstaande feest verbieden, maar de rechter vindt niet dat de dwangsom van 100.000 euro mag worden opgelegd. Met de uitspraak kan "de bijeenkomst zoals gepland niet doorgaan", zo laat de FEN laat aan persbureau ANP weten. Vanavond vergadert de organisatie over vervolgstappen. Mogelijk wordt een bodemprocedure gestart.

Ongeregeldheden

Binnen de Eritrese gemeenschap zijn er spanningen tussen twee groepen: tegenstanders van het Eritrese regime en regeringsgezinde Eritreeërs. De spanningen leidden de laatste jaren tot ongeregeldheden bij een aantal bijeenkomsten in Nederland.

Naast de ongeregeldheden vorig jaar in Rijswijk waren er afgelopen februari ook rellen rond een bijeenkomst van Eritreeërs in Den Haag.

Advertentie via Ster.nl