Een Russisch marineschip in de haven van Sint-Petersburg
NOS NieuwsAangepast

Rusland zou grenzen Oostzee willen aanpassen, maar document snel offline gehaald

Rusland wil mogelijk de grenzen in de Oostzee verleggen. Het Russische ministerie van Defensie publiceerde eerder vandaag plannen om de grenzen van de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het Russisch gebied uit te breiden. Een paar uur later verwijderde het ministerie het document. Verschillende NAVO-landen rond de Oostzee hebben verontwaardigd gereageerd.

In de publicatie op de website van het ministerie van Defensie stond dat Rusland de zeegrens rond de eilanden in de Finse Golf, voor de kust van Sint-Petersburg, wil aanpassen. Ook zou het willen kijken naar de wateren rond de exclave Kaliningrad, grenzend aan Polen en Litouwen.

De situatie rondom de Oostzee

Volgens het document zijn de huidige grenzen getekend met 100 jaar oude zeekaarten die niet overeenkomen met de huidige moderne coördinaten. Hoe de nieuwe grenzen er volgens Rusland uit moeten komen te zien, werd niet duidelijk.

'Bewuste provocatie'

NAVO-landen Finland en Litouwen, die beide grenzen aan de Oostzee, reageren met verontwaardiging op de publicatie. Het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in een verklaring van een "bewuste, escalerende provocatie die bedoeld is om de buurlanden te intimideren". De regering in Vilnius eist een verklaring van een Russische diplomaat.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Valtonen zegt dat Rusland zich aan het VN-Zeerechtverdrag moet houden dat de afbakening van de maritieme gebieden regelt. Rusland heeft dat verdrag ondertekend. "Verder houden wij de situatie nauwlettend in de gaten", aldus Valtonen.

De Finse president Alexander Stubb zegt dat de regering niet door Rusland is benaderd. "Finland reageert als altijd: rustig en gebaseerd op feiten", aldus de president op X. Zijn Zweedse ambtgenoot Ulf Kristersson zegt dat Rusland niet "eenzijdig kan beslissen over nieuwe grenzen".

Ook een "militair-diplomatieke" bron bij Russische staatspersbureaus ontkende vandaag stellig dat er plannen zouden zijn voor gebiedsuitbreiding in de Baltische Zee. Het ministerie van Defensie heeft geen verklaring gegeven voor het verdwijnen van het document.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl