NOS Nieuws

Sint-Maarten na politieke crisis opnieuw naar de stembus

Een half jaar na de vorige verkiezingen mogen inwoners van Sint-Maarten op 18 juli weer naar de stembus. Dat maakte gouverneur van het eiland Ajamu Baly bekend. Ook bepaalde hij dat het parlement kan blijven zitten tot uiterlijk 19 augustus. Afgelopen maandag viel de regering van Sint-Maarten, slechts zeventien dagen na de beëdiging.

De coalitie onder leiding van premier Mercelina raakte de meerderheid kwijt nadat statenlid Kevin Maingrette bekend had gemaakt zijn partij (NOW) te verlaten om als onafhankelijk parlementariër verder te gaan.

Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) reageerde bezorgd op de ontstane situatie. Ze betreurt het dat noodzakelijke hervormingen stil blijven liggen door de val van het kabinet-Mercelina.

Coalitieakkoord

Gouverneur Baly wil ook een formateur aanwijzen om te onderzoeken of er in de komende maanden nog een nieuwe regering kan worden gevormd. Die moet bestaan uit de oppositiepartijen van National Alliance en UP Party met de steun van het onafhankelijke statenlid Maingrette. Op maandag, kort na de stap van Maingrette, presenteerden deze twee partijen al een nieuw coalitieakkoord.

Screening

Sint-Maarten had sinds 3 mei een nieuwe regering. Die kwam met moeite tot stand. Na de verkiezingen in januari was er weliswaar snel een overeenkomst tussen vier partijen, maar er waren onder meer problemen met de screening van twee ministers.

De vier coalitiepartijen hadden ieder twee zetels. Dat leidde tot een nipte meerderheid in het parlement, dat vijftien zetels telt. De twee grootste partijen in het parlement, waaronder de NA van ex-premier Silveria Jacobs, werden daardoor veroordeeld tot de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl