Fietsers in Sneek trotseren de regen
NOS NieuwsAangepast

Fietselfstedentocht getroffen door noodweer

Onweer, hagel en windstoten maken het de bijna 14.000 deelnemers aan de Fietselfstedentocht moeilijk om hun weg te vervolgen.

Stephan Rekker, voorzitter van de organisatie, roept omwonenden en ondernemers in de buurt van het parcours op om mensen onderdak te verlenen. "Laat de fietsers even schuilen, zodat ze veilig en droog staan", zegt hij bij Omrop Fryslân.

De Fietselfstedentocht is een jaarlijks evenement waarbij grote groepen fietsers de 235 kilometer lange route van de bekende Elfstedentocht voor schaatsers volgen. Ze hebben daar tot middernacht voor, maar al sinds 14.00 uur is soms sprake van heel slecht weer.

Weg dampt ervan

In het zuidwesten van de provincie valt het water met bakken uit de lucht. In een half uur tijd is er in Akmarijp bijvoorbeeld 10 millimeter water gevallen, zegt de Friese weerman Jan Jonkman. "De weg dampt ervan."

Schuilen in een (niet geheel droge) schuur in Kubaard

Op het politiebureau van Bolsward bekijkt de organisatie van de Fietselfstedentocht samen met de veiligheidsregio of het verantwoord is om door te fietsen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen snel maatregelen worden genomen, zo laat de organisatie weten. Vooralsnog hoeven de deelnemers nog niet af te stappen.

De doortocht van Sneek in de loop van de middag:

Vanaf 14.00 uur heeft het KNMI code geel afgekondigd voor het hele land, met uitzondering van de provincie Overijssel. "Vanmiddag ontstaan in het noorden en westen onweersbuien. Plaatselijk valt veel regen in korte tijd waardoor wateroverlast kan ontstaan. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. Vanavond verdwijnen de buien geleidelijk", aldus het KNMI.

"Het is in lijn met de verwachtingen", reageert weervrouw Willemijn Hoebert. Zij wijst erop dat de zware buien wel lokaal zijn. "Op de ene plek veel water, onweer, hagel en windstoten, terwijl het iets verderop misschien wel droog blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl