Een auto in brand op Nieuw-Caledonië
NOS Nieuws

Frankrijk stuurt meer agenten naar Nieuw-Caledonië, waar rellen voortduren

Op het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië worden extra Franse politieagenten ingezet vanwege de rellen die al een aantal dagen voortduren. Het aantal agenten wordt opgehoogd van 1700 naar zo'n 2700.

Op het eiland ten oosten van Australië zijn al dagenlang rellen, plunderingen en branden. Frankrijk heeft voor ten minste twaalf dagen de noodtoestand uitgeroepen, tien mensen onder huisarrest geplaatst en het gebruik van TikTok verboden. Volgens lokale vertegenwoordigers werden op dit platform "haatberichten en oproepen tot geweld" gedeeld.

De aanleiding voor de rellen is de geplande wijziging van de regels rond de provinciale verkiezingen. De Franse Tweede Kamer stemde deze week in met het plan om Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen hierbij ook stemrecht te geven. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

Boven het eiland waren afgelopen week grote rookwolken te zien:

Rellen, rookwolken en plunderingen in Nieuw-Caledonië

De Franse regering zegt dat de aanpassing nodig is om de verkiezingen op het eiland democratischer te maken. Maar politieke leiders op het eiland vrezen dat de stem van de inheemse Kanak door de nieuwe regels minder waard wordt, omdat meer Fransen dan mogen stemmen.

Vijf mensen gedood

Volgens de Franse autoriteiten zijn bij de rellen vijf mensen gedood, onder wie twee politieagenten en drie jonge Kanaken, de inheemse bewoners. Ook zijn zestig mensen van de veiligheidstroepen gewond geraakt en 214 mensen gearresteerd.

"Er wordt alles aan gedaan om de orde en rust te herstellen die de Caledoniërs verdienen", zei de Franse premier Gabriel Attal gisteren. Leiders van een Kanak-vakbond in Parijs riepen op tot kalmte. Vakbondsleider Rock Hoacas stelde dat de Franse regering een krachtig politiek statement zou moeten maken in plaats van troepen sturen naar het eiland. "Een gesprek beginnen zou een krachtig politiek statement zijn."

Ook lokale politieke partijen deden een oproep om de rust te herstellen, aan zowel de voorstanders van de onafhankelijkheid als aan inwoners die willen dat het eiland onderdeel blijft van Frankrijk.

Op Nieuw-Caledonië - sinds 1853 onderdeel van Frankrijk - is al langer discussie over de vraag of het eiland onafhankelijk moet worden. De Kanaken werden in het verleden gedwongen om in reservaten te wonen. Na de Tweede Wereldoorlog kregen zij meer rechten en eind jaren 60 ontstond er een onafhankelijkheidsbeweging. In 2018 stemde een kleine meerderheid in een referendum tegen onafhankelijkheid van Frankrijk.

Het eiland is strategisch belangrijk voor Frankrijk, omdat het nikkel produceert. Met dit metaal worden onder meer roestvrij staal en oplaadbare batterijen voor elektrische auto's gemaakt. Daarnaast vindt Macron het vergroten van de Franse invloedsfeer in de Stille Oceaan van groot belang. De Fransen hebben er een militaire basis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl