Meerderheid in parlement Georgië voor 'Russische' wet tegen buitenlandse inmenging
Het parlement van Georgië is in meerderheid voor een wet die al weken leidt tot protesten. Dat blijkt uit een stemming vanmorgen vroeg. Met de wet tegen buitenlandse inmenging komen organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit buitenlandse fondsen krijgen onder verscherpt toezicht te staan.
De wet lijkt sterk op de wet die sinds 2012 geldt in Rusland, waardoor ngo's die geld uit het buitenland ontvangen zich moeten registreren als buitenlandse agent'. Georgische organisaties moeten zich laten registreren als 'onder invloed van buitenlandse mogendheden'.
De afgelopen dagen werd fel gedemonstreerd tegen de wet. Schattingen over het aantal demonstranten in de hoofdstad Tbilisi lopen uiteen van 50.000 tot 200.000 betogers. De demonstranten vrezen dat de wet zal worden misbruikt om oppositiestemmen in het land het zwijgen op te leggen.
Vanmorgen vroeg is de politie begonnen met het wegsturen van demonstranten. Persbureau Reuters meldt dat 20 demonstranten zijn opgepakt, onder wie een Rus en twee Amerikanen.
Onze correspondent is erbij en sprak met betogers in Tbilisi:
Nu de wet is aangenomen door het parlement volgen nog meer stappen. In de plenaire vergadering moet de wet morgen nog bekrachtigd worden door het parlement. Daarna gaat de wet naar de president. Zij is tegen de wet en gaat waarschijnlijk haar vetorecht inzetten om de inwerkingtreding tegen te houden. Dat kan door het parlement weer ongedaan worden gemaakt.
Afgelopen december werd Georgië officieel kandidaat-lid van de EU. Dat moment werd groot gevierd door de bevolking, waarvan ruim 85 procent voor EU-lidmaatschap is. Het was dan ook een klap toen de regering de wet in april opnieuw van stal haalde. Vorig jaar nam de regering de wet ook in behandeling, maar toen werd die na twee dagen massale protesten ingetrokken.
De Europese Unie heeft Georgië laten weten dat de controversiële wet tegen Europese kernwaarden indruist en gevolgen kan hebben voor het lidmaatschapsproces. De Georgische regering zegt ondanks het wetsvoorstel nog steeds EU-lidmaatschap na te streven.
Georgiërs gingen massaal de straat op met Europese vlaggen uit protest tegen de wet: