'Panden Universiteit Utrecht blijven tot maandag dicht' • 32 mensen aangehouden bij protesten Amsterdam
In dit liveblog lees je het laatste nieuws over de pro-Palestijnse demonstraties in Amsterdam en Utrecht.
- Vanmiddag beëindigde de politie de bezetting van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam
- Daarbij werden meerdere mensen aangehouden, hoeveel is nog niet bekend
- Later greep de ME in bij een demonstratie op het Rokin
- In Utrecht wordt een universiteitsgebouw aan de Drift bezet
'Panden Universiteit Utrecht blijven tot maandag dicht'
De Universiteit Utrecht heeft volgens persbureau ANP inmiddels besloten dat de toegang tot alle onderwijs- en onderzoekspanden in de binnenstad tot maandagochtend 08.00 uur dicht bliijven. De universiteit wil "verdere overlast en mogelijk onveilige situaties voorkomen". De universiteit doet "een klemmend beroep op al haar studenten om de rust te bewaren, verdere escalatie te voorkomen en respectvol met elkaar om te blijven gaan", aldus ANP.
Politie Utrecht: Veertig mensen afgevoerd met stadbussen, geen aanhoudingen
Een woordvoerder van de politie meldt dat er vannacht in Utrecht een groep van in totaal ongeveer veertig demonstranten is afgevoerd met stadbussen. "Ze zijn op een andere plek afgezet en niet aangehouden", aldus de woordvoerder.
'Nog kleine groep demonstranten in Utrecht'
Een verslaggever van RTV Utrecht vertelt aan de NOS dat er drie mensen zijn aangehouden in de Wittevrouwenstraat. "Iedere keer dat er iemand wordt aangehouden, wordt de groep die blijft staan ook kleiner omdat er dan ook mensen zelf vertrekken." De verslaggever denkt dat er nog een groep van zo'n twintig mensen blijft staan. "Maar de sfeer is rustig, het lijkt er niet op dat het verder gaat escaleren."
De politie in Utrecht heeft vooralsnog geen informatie over het aantal aanhoudingen in Utrecht.
Actievoerders moeten naar andere plek om te demonstreren
Op de Wittevrouwenstraat, om de hoek bij de Drift, staan actievoerders tegenover de ME, meldt RTV Utrecht. Ze zouden volgens de lokale omroep zijn verwezen naar een andere plek om verder te kunnen demonstreren. Waar dat is, is niet duidelijk.
"De demonstratie lijkt nu op te splitsen. Een deel van de actievoerders blijft staan terwijl een ander deel richting de Van Asch van Wijckskade loopt", aldus RTV Utrecht.
Eerste demonstranten afgevoerd in Utrecht
De politie laat op X weten dat de bestuurlijke driehoek (burgemeester, justitie, politie) heeft besloten om het pand te ontruimen vanwege lokaalvredebreuk. RTV Utrecht meldt dat de eerste demonstranten via het plein van de universiteitsbibliotheek naar een stadsbus gebracht worden. Eerder heeft een grote groep demonstranten de Drift verlaten.
Politie wacht af in Utrecht
Een verslaggever van de NOS meldt dat er nog niets is veranderd bij het universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht. "Er is niet meer politie te zien dan de rest van de avond. Ook zijn er nog geen politiebusjes te zien om demonstranten aan te houden." Een politieagent zei tegen de verslaggever dat er nog niks bekend is over ingrijpen en dat het nog afwachten is wat er gaat gebeuren.
Foto van de situatie rond 00.15 uur:
Ultimatum universiteit Utrecht: 'Iedereen weg voor 00.05 uur'
Bestuursvoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht heeft een ultimatum gesteld. Met een megafoon geeft hij de demonstranten de tijd om na 00.05 te vertrekken. Doen ze dat niet, dan worden ze verwijderd.
32 mensen aangehouden bij protesten Amsterdam
De politie meldt op X dat bij protesten op het Binnengasthuisterrein en het Rokin 32 mensen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing. De meeste mensen zijn inmiddels vertrokken. "De politie is aanwezig en de situatie is nu rustig", aldus de politie.
Nog zo'n honderd actievoerders in Utrecht, oproep om slaapspullen te brengen
Voor het gebouw van de Universiteit Utrecht aan de Drift staan nog ongeveer honderd actievoerders, meldt RTV Utrecht. Er worden leuzen gezongen en lampjes opgestoken.
De deuren van het gebouw zijn inmiddels dicht maar de actievoerders zitten nog binnen. Met behulp van een touw worden zakken met spullen via het balkon naar binnen gehesen. De demonstranten hebben sympathisanten opgeroepen om slaapspullen langs te brengen. Ze willen zo lang mogelijk mogelijk blijven.
Het is nog onduidelijk of de universiteit de politie gaat vragen om in te grijpen.
Erasmus Universiteit komt met lijst samenwerking Israëlische organisaties
De Erasmus Universiteit heeft een lijst gepubliceerd waarop alle samenwerkingen met Israëlische organisaties worden vermeld, meldt Rijnmond. Het onderwijsinstituut heeft uit eigen beweging een bericht gestuurd aan de studenten na pro-Palestijnse demonstraties bij universiteitsgebouwen in Amsterdam en Utrecht. Daar willen de betogers dat de universiteiten alle banden verbreken met Israëlische instituten.
"We vinden het belangrijk te benadrukken dat we onder geen beding deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek dat gebruikt zou kunnen worden voor oorlogsvoering of onderdrukking", meldt de Erasmus Universiteit.
Op de lijst staan verschillende faculteiten met uitwisselingsprogramma's met universiteiten in Haifa, Tel Aviv, Jeruzalem en Ramat Gan. Ook is de geneeskundefaculteit samen met het Erasmus MC verbonden aan projecten met meerdere Israëlische universiteiten en wetenschappelijke instituten. Het verbreken van die banden is vooralsnog niet aan de orde, schrijft de universiteit. Wel zegt de de universiteit alle samenwerkingen onder de loep te nemen.
Alleen nog protest op het Rembrandtplein
Een woordvoerder van burgemeester Halsema zegt dat er alleen nog op het Rembrandtplein wordt gedemonstreerd. Volgens Het Parool gaat het om een vreedzame manifestatie. De demonstranten zijn gaan zitten en willen een menselijke ketting maken.
Bestuur UU in gesprek met demonstranten
Het bestuur van de Universiteit Utrecht is in gesprek gegaan met de demonstranten die aanwezig zijn in een onderwijsgebouw van de UU in de binnenstad. De demonstranten hebben nogmaals hun eisen kenbaar gemaakt. De voorzitter van het college van bestuur heeft de demonstranten gevraagd geen vernielingen aan te richten. Hij is om 21.45 uur weer vertrokken terwijl hij werd uitgejoeld.
De studenten omringen het gebouw nog steeds massaal en takelen spullen naar binnen. Ook is er een solidariteitsactie gaande met mensen die binnen zitten, door een zaklamp in de lucht te schijnen.
Trams rijden niet, metro wel
Op dit moment rijden er vanwege de demonstratie en het politieoptreden geen trams in het gebied rond de Munt, het Rembrandtplein, de Vijzelgracht en de Reguliersbreestraat, meldt het GVB. De Noord-Zuidlijn, die onder het Rokin en de Vijzelgracht door gaat, rijdt wel.
Studenten veroordelen politieoptreden, lichten eisen toe
De groep betogende studenten van de UvA heeft een persbericht gedeeld waarin ze uitleggen waarom er is gedemonstreerd. De woordvoerder van 'Amsterdam Student Encampment' gaat ook in op het politieoptreden. "Wij veroordelen dit excessieve geweld - dat in het niet valt bij de scholasticide die gaande is in Palestina." De studenten vinden dat de universiteit moet doen wat er ook gebeurde na de invasie in Oekraïne.
Toen veroordeelde het bestuur Rusland en verbrak alle banden met dat land. De studenten verwachten van het universiteitsbestuur dat het onafhankelijk opereert van de Nederlandse overheid, "die onverminderd de genocide heeft gesteund met wapens, geld en diplomatieke steun aan het Israëlische apartheidsregime."
De studenten eisen volledige transparantie over een academische boycot en het terugtrekken van alle fondsen uit Israëlische instellingen. Zolang dat niet gebeurt is de universiteit in hun ogen medeplichtig aan genocide en apartheid. De rector magnificus is volgens de groep bij onderhandelingen de kamer uitgelopen.
Nog steeds demonstranten bij UU, geen instructies tot handhaving
De groep demonstranten die voor 22.00 moesten vertrekken, staan nog steeds voor de Universiteit Utrecht. De politie heeft nog geen instructies gekregen om op te treden. Een politiewoordvoerder zegt dat de driehoek nog moet besluiten tot ingrijpen als de universiteit daar zelf om vraagt.
Demonstranten verplaatst richting Rembrandtplein
De ME drijft demonstranten richting Rembrandtplein. Op het plein, iets verderop van Rokin, staan nu honderden activisten die "Free Palestine" scanderen.
Het Parool: ME'er kreeg mogelijk ammoniak in ogen
Het Parool meldt dat een van de ME'ers bij de betoging in Amsterdam een giftige vloeistof in de ogen kreeg gespoten, "mogelijk ammoniak". Hij rende volgens de krant weg en riep "Water, water!".
Politie: bij Rokin is er ammoniak naar ME gegooid
Studenten in Utrecht moeten voor 22.00 uur weg zijn
De betogers die het universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht bezet houden moeten daar voor 22.00 uur zijn vertrokken. Dat heeft bestuursvoorzitter Anton Pijpers laten weten aan de demonstranten. Hij zei dat het gebouw rond die tijd sluit. Als de demonstranten dan niet weg zijn, zal er volgens Pijpers worden gehandhaafd.
De betogers willen niet met het bestuur om de tafel om te praten over hun eisen. Ze vinden dat de Universiteit Utrecht de banden met Israëlische instellingen moet verbreken vanwege de oorlog in Gaza.
ME grijpt in bij demonstratie Rokin
De ME grijpt nu in bij de demonstratie op het Rokin. De honderden betogers worden verjaagd in de richting van het Muntplein. De ME is aanwezig met honden.
Demonstranten Rokin moeten van politie vertrekken
De betogers op het Rokin moeten vertrekken van de politie. "Deze demonstratie is op last van de burgemeester ontbonden", wordt er omgeroepen vanuit een politiebusje. "Bij aanhouding kan de politie indien nodig geweld gebruiken, waaronder het gebruik van de lange en korte wapenstok of pepperspray."
Politiebusjes staan klaar op de Dam
Op en rond de Dam, nabij het Rokin, staan veel voertuigen van de politie opgesteld. Het gaat onder meer om ME-busjes. Op de Dam is ook een handjevol pro-Palestina-demonstranten te zien.
Op een van de wegen naar het Rokin hebben betogers met containers een provisorische versperring op de weg gelegd.
Politie: nog geen opdracht om protest Rokin te beëindigen
De politie zegt nog geen instructies te hebben gekregen om een einde te maken aan de demonstratie op het Rokin. Daar zijn sinds het begin van de avond honderden mensen bijeen. Ook zijn er veel ME'ers paraat, die vooralsnog niet ingrijpen. Daarmee is er sprake van een soort status quo.
Een eventuele opdracht om het protest te beëindigen moet komen van de lokale 'driehoek'. Dat is jargon voor het overlegorgaan van justitie, de politie en de burgemeester, in dit geval dus Femke Halsema.
Amnesty neemt waar, maar zegt nog niks
Waarnemers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn sinds 16.30 uur aanwezig bij de protesten. Zij hebben naar eigen zeggen voldoende ruimte gekregen van de politie om hun werk te doen. Amnesty verzamelt gegevens, beelden en informatie om later met feiten in gesprek te kunnen gaan met de autoriteiten. "Het is nu nog te vroeg om verdere uitspraken te doen", aldus het waarnemersteam van Amnesty.
Protest in Utrecht verloopt rustig
In Utrecht verloopt het protest in vergelijking met Amsterdam een stuk rustiger. De deur van het universiteitsgebouw aan de Drift staat open en mensen lopen in en uit. De politie is wel aanwezig, maar grijpt niet in omdat de universiteit geen aangifte heeft gedaan.
Nog geen reactie burgemeester Halsema
De gemeente Amsterdam heeft nog geen officiële reactie gegeven op de nieuwste ontwikkelingen rond de protesten. Een woordvoerder van burgemeester Halsema zegt dat die pas komt als het optreden van de politie voorbij is.
Politie: buitenterrein van Binnengasthuis is ontruimd
ME en betogers tegenover elkaar op Rokin
Op het Rokin, in het centrum van Amsterdam, staan de ME en demonstranten nog altijd tegenover elkaar. Er zijn honderden betogers op de been. Ze schreeuwen leuzen als "Fuck the police!". Een deel van de groep draagt mondkapjes om onherkenbaar te blijven. De politie is massaal aanwezig, met onder meer honden.
EHBO-kits uitgedeeld door studenten, 'politie biedt geen medische hulp'
Studenten nemen de medische hulpverlening zelf op zich, ziet verslaggever Harro Brouwer op het Rokin. "Er staat iemand met een kartonnen bord met 'First aid'. Daar worden EHBO-kits uitgedeeld aan studenten en die worden verspreid in de menigte."
Een van de hulpverleners, student aan de Universiteit Wageningen: "We zien veel verwondingen voorbij komen, er blijven mensen binnendruppelen met verwondingen. Wij hebben de medische kennis, dus we proberen die verwondingen door politiegeweld te beperken."
Het lijkt erop dat er weinig andere hulp is. "Er reden twee ambulances die niks doen en er loopt geen medisch personeel rond. De politie zei dat er medische hulp is, maar dat hebben wij niet gezien."
Politie laat betogers Utrecht hun gang gaan
De betogers die een universiteitsgebouw in Utrecht hebben bezet worden vooralsnog ongemoeid gelaten. Er zijn dan ook nog geen aanhoudingen verricht.
De politie zegt in actie te komen als er aangifte wordt gedaan door de Universiteit Utrecht. In Amsterdam gebeurde dat ook, na een aangifte door de UvA. Die deed dat onder meer omdat er in de gebouwen vernielingen waren aangericht en de veiligheid van omwonenden in het geding zou zijn.
Bij het gebouw aan de Drift in Utrecht staan enkele agenten, volgens de politie om een oogje in het zeil te houden. In het bezette pand zijn volgens een verslaggever van RTV Utrecht zo'n dertig betogers.
Arrestaties bij UvA-gebouw op Binnengasthuisterrein
Op en rond het Binnengasthuisterrein in Amsterdam worden activisten een voor een weggehaald door de ME, is te zien op een livestream van stadszender AT5. De betogers werden door de politie eerst in groepjes bijeengedreven. Een aantal demonstranten scandeerde pro-Palestijnse leuzen.
Eerste beelden van protest in Utrecht
Politie zwijgt over aantal arrestaties
Bij de protesten in Amsterdam zijn meerdere betogers aangehouden, maar hoeveel is niet duidelijk. De politie wil daar nog niets over kwijt, ook niet of het er tientallen of honderden zijn. De reden daarvoor is dat de actie nog bezig is, zegt de politie.
UvA-gebouw leeggehaald, maar demonstraties gaan verder
Verslaggever Simone Tukker is bij het universiteitsgebouw op het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, dat nu leeg is. "Op het terrein waar de demonstranten vannacht en net zaten is het inmiddels afgelopen. Daardoor konden we naar binnen en zien we dat het meubilair is vernield en de muren zijn beklad. Dat was ook de reden van het bestuur om aangifte te doen van vernieling, omdat ze zich zorgen maakten over de veiligheid hier."
De mensen die binnen zaten zijn meegenomen door de politie. De demonstratie gaat verder op het Rokin. "Op sociale media wordt nu opgeroepen om naar het Rokin te komen, daar is ook politie aanwezig en worden politiehonden ingezet." Er zijn mensen gewond geraakt bij het ingrijpen van de politie, maar hoeveel is niet bekend.
De verslaggever sprak een van de demonstranten: "Er zijn flinke klappen uitgedeeld, zoals je ook kunt zien op mijn knie. Mensen moesten worden weggedragen. Gedeeltelijk is het een keuze om te blijven, maar aan de andere kant zie ik het als een plicht om op te komen voor mensen in andere landen."
Nog meer beeld van het Rokin
Op het Rokin staan nog altijd honderden betogers. Een van hen is op een paal met verkeersborden geklommen en zwaait met een Palestijnse vlag.
De politie probeert met honden en stokken de demonstranten uit elkaar te drijven.
Zo'n 200 betogers bij protest in Utrecht
Zo'n 200 mensen zijn aanwezig bij het protest buiten bij het universiteitsgebouw aan de Drift in Utrecht, zegt een NOS-verslaggever. Binnen in het gebouw is nog een onbekend aantal mensen. Ze hebben een Palestijnse vlag opgehangen en aan het balkon hangt een doek met de tekst "Boycott Israeli apartheid".
Wie zijn de demonstranten en wat willen ze?
Na de eerste protesten bij de Universiteit van Amsterdam hebben zich de afgelopen dagen steeds meer organisaties en sympathisanten van buiten de universiteit bij de acties aangesloten. De organisatie achter het protest is blij met die steun, maar benadrukt dat het "primair en volledig" is georganiseerd door studenten en docenten.
In dit artikel lees je meer over wie de betogers zijn en wat hun beweegredenen zijn.
Zo ziet het er nu uit op het Rokin
Op het Rokin zijn honderden demonstranten aanwezig. Volgens de politie zijn het betogers die eerder bij het protest rond de Oudezijds Voorburgwal waren.
In beeld: achtergelaten spullen in het UvA-gebouw
Demonstranten gaan gebouw Universiteit Utrecht binnen
Demonstranten in Utrecht zijn op de Drift het universiteitsgebouw in gegaan en staan op het balkon. Gisteren bleven ze op de binnenplaats van het gebouw. Ook in Utrecht is nogal wat politie aanwezig. Volgens een NOS-verslaggever kijkt de politie toe en "lopen er gewoon mensen naar binnen. Ook studeren mensen in de bibliotheek gewoon door."
ME grijpt in bij nieuw protest op Rokin
De ME grijpt in op het Rokin, zien NOS-verslaggevers. Daar zijn honderden betogers aanwezig, die onder meer rond politiebusjes stonden. De politie is aanwezig met honden en heeft de groep in tweeën gesplitst. Op beelden is te zien dat ME'ers klappen uitdelen aan een aantal betogers.
Politie: deel betogers nu op Rokin
Een deel van de betogers bij het UvA-gebouw heeft zich verplaatst naar het Rokin, meldt de politie. Daar zijn stadsbussen van het GVB tegengehouden waarin aangehouden demonstranten moeten worden vervoerd. Er zijn ook berichten dat banden van de bussen zijn lek gestoken, maar dat is niet bevestigd.
Verslaggever Jeroen de Jager: "De banden van de bussen zijn volgens sommige mensen leeggeprikt. De betogers worden gearresteerd omdat ze bleven demonstreren en geen gehoor gaven aan de instructies. Bij het gebouw zijn er nog zo'n 200 demonstranten."
De binnenkant van het UvA-gebouw
Zo ziet de binnenkant van het UvA-gebouw op het Binnengasthuisterrein er nu uit.
Wegen in centrum Amsterdam afgezet
Bij het Rokin worden door de ME arrestaties verricht, ziet een verslaggever van de NOS. Op die straat in het centrum werden door demonstranten bussen geblokkeerd, die vermoedelijk zijn opgeroepen om gearresteerde betogers op te halen. Ook andere wegen in het centrum zijn door de politie afgezet.
Ook universiteitsgebouw in Utrecht bezet
In Utrecht wordt een universiteitsgebouw aan de Drift bezet door demonstranten. Een verslaggever van RTV Utrecht meldt dat de deur van het gebouw open zou hebben gestaan, waardoor tientallen demonstranten naar binnen konden.
Eerder vandaag was er ook een protest op het Domplein in Utrecht, waar zo'n tweehonderd mensen bij aanwezig waren.
Gisteren werd in Utrecht een betoging van pro-Palestijnse demonstranten bij de universiteitsbibliotheek beëindigd. Zo'n vijftig mensen werden door de politie afgevoerd.
Politie: begrijpen dat het er soms heftig uit kan zien
Demonstranten bij bussen op Rokin
Het lijkt erop dat op het Rokin een aantal bussen van het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB wordt tegengehouden door mensen met Palestijnse vlaggen, ziet een NOS-verslaggever. Mogelijk zijn de bussen onderweg naar de universiteitsgebouwen om arrestanten op te halen, maar dat is niet zeker.
Nog veel demonstranten aanwezig in centrum Amsterdam
Bij de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam in het centrum van de hoofdstad zijn nog veel demonstranten op de been, zien NOS-verslaggevers ter plaatse. Op het terrein van het Binnengasthuisterrein waren aan het begin van de avond nog zeker honderd betogers aanwezig. Daarbuiten zijn naar schatting nog een paar honderd demonstranten, die door de ME worden verdreven.
Shovels ingezet bij beëindigen protesten
Welkom!
Goedenavond, in dit liveblog lees je het laatste nieuws over de pro-Palestina-protesten in Amsterdam en Utrecht. Aan het eind van de middag heeft de politie ingegrepen bij het protest in Amsterdam, waar actievoerders een gebouw van de Universiteit van Amsterdam bezetten. In Utrecht zijn studenten binnengedrongen in een universiteitsgebouw aan de Drift.