Wembanyama
NOS Sport

NBA-fenomeen Wembanyama krijgt 99 van de 99 stemmen en is rookie of the year

Met 99 van de 99 stemmen is de Franse basketballer Victor Wembanyama unaniem uitverkozen tot Rookie of the Year in de Amerikaanse NBA-competite, als de beste eerstejaars.

De 20-jarige speler van San Antonio Spurs maakte in zijn debuutjaar met zijn statistieken grote indruk op het mediapanel dat de winnaar koos. De 2.24 meter lange center kwam afgelopen seizoen tot fraaie cijfers. Per wedstrijd kwam hij gemiddeld tot 21,4 punten, 10,6 rebounds, 3,9 assists en 3,6 geblokte schoten.

En dat terwijl de Spurs een matige jaargang kenden. Met slechts 22 zeges in 82 wedstrijden eindigde de ploeg als veertiende (en voorlaatste) in de Western Conference.

Zesde ooit

'Wemby', zoals zijn bijnaam luidt, hield in de eindverkiezing Chet Holmgren (Oklahoma City Thunder) en Brandon Miller (Charlotte Hornets) achter zich. Na Ralph Sampson, David Robinson, Blake Griffin, Damian Lillard en Karl-Anthony Towns is hij de zesde basketballer in de historie die alle stemmen toebedeeld kreeg.

"Mijn doelen voor dit seizoen waren om mijn team zo goed mogelijk te helpen en zelf steeds beter te worden", zei Wembanyama na zijn uitverkiezing. "Ik wist dat ik goed en dominant moest zijn in het veld. Voor mij is het belangrijk om deze prijs te krijgen."

In februari tekende Wembanyama voor een zeldzame triple double, waarbij een speler in drie van de vijf categorieën dubbele cijfers haalt: punten, rebounds, blocks, asists en steals. De Fransman was tegen Toronto Raptors goed voor 27 punten, 14 rebounds en 10 geblokkeerde schoten. De laatste keer dat een rookie tot een triple double met geblokkeerde schoten kwam, was 34 jaar geleden.

Een maand later trad Wembanyama in de voetsporen van de legendarische Shaquille O'Neal. In het treffen met New York Knicks kreeg hij 40 punten en 20 rebounds achter zijn naam. Hij werd daarmee de eerste nieuwkomer sinds O'Neal in 1993 die tot zo'n score kwam.

Tijdens de Zomerspelen van Parijs is de jongeling uit Le Chesney voorbestemd de grote blikvanger te worden van de Franse olympische ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl