Beeld van een dag na de brand
NOS Nieuws

Stadsbestuur Johannesburg aansprakelijk voor grote brand met 77 doden

Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de grote brand vorig jaar in de Zuid-Afrikaanse stad. Dat zegt een commissie die onderzoek deed naar het incident. Ook de eigenaar van het pand waarin de brand woedde zou zijn verplichtingen niet zijn nagekomen.

Bij de brand kwamen 77 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. De brand was gesticht door een 29-jarige man. Hij bekende en zei dat hij de brand had gesticht om een moord te verdoezelen.

Volgens de onderzoekscommissie zouden de gevolgen veel kleiner zijn geweest als de stad Johannesburg zich aan de wet- en regelgeving had gehouden. Het gebouw stond officieel leeg ten tijde van de brand, toch verbleven er honderden personen. Onder meer door grote hoeveelheden afval in en rond het pand konden zij niet snel geëvacueerd worden.

Illegaal verhuurd

Het pand was overgenomen door bendes die de appartementen illegaal verhuurden. Ook was het volgens het rapport een plaats geworden waar moorden werden gepleegd, drugs werden verkocht en wapens werden opgeslagen.

De bewoners maakten gebruik van illegale water- en elektriciteitsaansluitingen en de scheidingswanden waren gebouwd van licht ontvlambaar materiaal. De stad en de eigenaar van het gebouw waren hiervan op de hoogte, maar grepen niet in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl