NOS Sport

Nederlandse turnsters wel door naar teamfinale, geen toestelfinales op EK in Rimini

Nederlandse turnsters op EK door naar teamfinale

De Nederlandse turnsters hebben zich op de EK in het Italiaanse Rimini niet kunnen plaatsen voor een van de vier toestelfinales. Wel drong de Nederlandse ploeg door tot de teamfinale.

Veel grote namen waren bij deze EK afwezig. Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers, Naomi Visser en Sanna Veerman kozen ervoor om dit toernooi over te slaan, omdat het niet helemaal past in hun olympische voorbereiding en omdat op de EK op een ander merk toestellen wordt geturnd dan in Parijs; dat vinden zij niet prettig.

Geurts beste

Het gemis van deze topturnsters deed zich op de individuele onderdelen flink gelden. Met een tiende plaats op sprong zette Elze Geurts, die de afgelopen twee jaar moest dealen met zware blessures, de beste prestatie neer. Vera van Pol werd 17de op vloer.

Ondanks de mindere individuele scores eindigden Geurts, Van Pol, Tisha Volleman, Lieke Wevers en EK-debutant Floor Slooff wel als zesde in het landenklassement. De beste acht landen turnen zondag de finale. Bondscoach Jeroen Jacobs had de teamfinale ook als doel gesteld.

Bij de meerkamp ging het goud naar de Italiaanse Manila Esposito, die pas 17 jaar oud is. Landgenote Alice d'Amato pakte het zilver. Voor haar zus, Asia d'Amato - net terug van een blessure aan kruisband en meniscus - eindigden de EK dramatisch. Ze raakte op vloer opnieuw geblesseerd aan de knie en moest per brancard de zaal verlaten. Vooralsnog is het onduidelijk hoe ernstig het is, maar het kan grote gevolgen hebben voor de Olympische Spelen in Parijs.

Comeback Lieke Wevers

Lieke Wevers maakte op deze EK haar internationale comeback; zij stond voor het eerst weer op een internationaal toernooi sinds de Spelen van Tokio, drie jaar geleden.

Lieke Wevers in actie tijdens de kwalificaties op de EK turnen in Rimini

Ze deed het rustig aan in de kwalificatie. Op brug en balk speelde ze op safe met een eenvoudige afsprong; aan de onderdelen vloer en sprong deed ze niet mee. Voor haar is dit toernooi een tussenstap richting de Spelen in Parijs.

Een half jaar geleden ongeveer maakte Lieke Wevers bekend alles op alles te zetten om nog een keer naar de Spelen te kunnen; op de Spelen in Tokio zat Nederland namelijk midden in een turncrisis en Wevers zei op die manier haar carrière niet te willen eindigen. Tweelingzus Sanne maakte eerder al haar rentree.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl