NOS SportAangepast

Ook turnsters kunnen feestvieren: ticket voor Olympische Spelen is binnen

De Nederlandse turnvrouwen hebben zich als team geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Tijdens de WK in Antwerpen voldeed het team ruim aan de vereiste top 12-klassering in de landenwedstrijd.

Nederland vindt zichzelf terug op een zesde plaats met 161,197 punten. Dat was de hoogste score ooit van een Nederlandse ploeg. Het oude record was 159.396 punten.

Opluchting bij Visser

"Dit is superfijn", zegt Visser opgelucht over de plaatsing voor de Spelen. "We wisten dat het mogelijk was, maar toch was er bij ons heel veel spanning. Alle landen zijn gegroeid, het was zeker spannend vandaag."

Eythora Thorsdottir kijkt alvast uit naar de Spelen in Parijs. "We kunnen nu gaan bouwen. In Parijs kan er dan nog meer mogelijk zijn." Een voorspelling durft ze niet te doen, want: "Andere landen gaan ook bouwen."

Teamfinale op woensdag

De beste acht landen treden woensdag aan in de teamfinale. De Verenigde Staten zetten met uitblinkster Simone Biles met 171.395 punten de hoogste score neer. Verder neemt Nederland het in de finale ook op tegen Groot-Brittannië, China, Brazilië, Italië, Frankrijk en Japan.

De olympische kwalificatie was het hoofddoel voor de ploeg, die bestaat uit Visser, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Sanne Wevers en reserve Tisha Volleman. Ook tijdens de vorige Spelen van Rio de Janeiro en Tokio was Nederland als ploeg aanwezig.

Op individueel niveau plaatsten Visser en Thorsdottir zich voor de meerkampfinale. Voor de toestelfinales hebben Visser en Veerman zich beiden op de brug gekwalificeerd en Visser staat ook in de finale op vloer. Wevers staat eerste reserve voor de balk.

Mannen hebben ook ticket

Gisteren verzekerden de Nederlandse turnmannen zich al van deelname aan de Spelen in 2024. De Oranjeploeg eindigde als elfde in de eindstand van het landenklassement en behoorde daarmee tot de vereiste toptwaalf.

Feest bij emotionele turners: 'Met z'n allen vier jaar lang alles voor gegeven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl