Bij Roda JC gingen de bordjes met 'stiltegebied' in de prullenbak en nu lonkt promotie
Op de burelen van Roda JC hingen bordjes met 'stiltegebied' erop. Op de gangen werd er gefluisterd en de deuren van de kantoren zaten dicht. Na jaren van bestuurlijke onrust was men bij Roda diep in de schulp gekropen.
Maar de donkerste periode uit de geschiedenis van de club kan morgenavond definitief worden afgesloten. Roda klom dit jaar uit zijn dal en promoveert bij een zege op SC Cambuur en een nederlaag van Groningen bij Telstar naar de eredivisie.
Clubman Mark Luijpers, momenteel assistent van de succesvolle Roda-trainer Bas Sibum, hunkert naar een mooie ontknoping van dit seizoen. Ook zijn clubhart bloedde namelijk door alle ellende van de afgelopen tien jaar.
In 2014 werd Luijpers' contract voor het leven bij de Kerkraders verscheurd, na bijna 400 wedstrijden als voetballer en een jarenlang dienstverband als assistent-trainer.
Van de zijkant zag hij Roda vallen. "Ik ging op een heel vervelende manier weg, dus dat deed al pijn. En in de jaren erna zag ik hoe alles misging. Het was allemaal kommer en kwel, terwijl dit eigenlijk een hele mooie club is."
Totale chaos
Na dat gedwongen vertrek van Luijpers was het bij Roda een komen en gaan van eigenaren, investeerders en bestuurders. En per nieuwe eigenaar, investeerder en bestuurder leek de club zich verder van zichzelf te vervreemden.
Een van de opvallendste was de Zwitsers-Russische zakenman Aleksej Korotajev, die met voormalig vedette Nicolas Anelka als uithangbord in Zuid-Limburg neerstreek. En later was er de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega, die met pek en veren het stadion uit werd gejaagd.
Boze fans van voetbalclub Roda JC verjagen in september 2019 onder luid gejoel Mauricio Garcia de la Vega uit het stadion:
"Het was allemaal heel chaotisch, het was altijd negatief naar buiten toe", herinnert Luipers zich die periode. "Ik volgde via de media wat er allemaal gebeurde. Het Roda dat ik kende, was het in ieder geval niet meer."
Luijpers sprak ooit eens met iemand uit de technische staf van Yannis Anastasiou, die de club coachte in het seizoen 2016/2017. "Dat was iemand die overal in de voetbalwereld actief was geweest. Hij zei dat het Roda van toen de verschrikkelijkste club was waar hij ooit had gezeten."
"Hij ervaarde zo veel onrust, afgunst en jaloezie. Het was de naarste periode uit zijn carrière. Dat zegt nogal wat voor een club die het moet hebben van z'n familiegevoel."
Saamhorigheid
Want juist dat had Roda veel gebracht, zegt Luijpers. Het was volgens hem mede door dat familiegevoel dat de club rond de eeuwwisseling tweede werd in de eredivisie, twee KNVB-bekers won en bijna AC Milan uit de UEFA Cup knikkerde.
"In die jaren hadden we ook altijd een vriendenteam", vertelt Luijpers, die toen in de verdediging speelde. "Het was allemaal één geheel. Het ging eigenlijk verder dan een vriendenteam, want we waren ook met het personeel en de supporters goed verbonden."
Pure noodzaak voor een club als Roda, uit een stadje met minder dan 50.000 inwoners in een mijnwerkersregio.
"Als dat teamgevoel er is, kun je presteren. Want buiten dat zijn wij ook maar een club in de marge, zoals er zo veel zijn."
Opener worden
In 2020 nam een groep vermogende lokale investeerders Roda over. In oktober 2021 begon Jordens Peters als algemeen directeur en uiteindelijk werd Sibum de trainer. Luijpers keerde terug naar Roda om zijn oud-ploeggenoot als assistent te helpen.
Eenmaal terug in Kerkrade zag Luijpers wat tien jaar wanbeleid met de sfeer binnen de club had gedaan. "Er was een cultuur van voorzichtigheid ontstaan. Op de gangen mocht eigenlijk niet gesproken worden en je moest op de deur kloppen voor je iemands kantoor in kon."
Roda JC-trainer Bas Sibum over de waarde van een mogelijke promotie van zijn ploeg naar de eredivisie:
"Het viel ons op dat mensen erg gesloten en moeilijk benaderbaar waren. Daar wilden we vanaf. Het moest opener worden. Er hingen op de gangen bordjes met 'stiltegebied' erop. Die hebben we van de muur getrokken."
Mensen als Peters, Sibum en Luijpers wilden het gesprek aangaan. Met bijna iedereen rond de club, van het kantoorpersoneel tot de spelers en de fans. Geholpen door de betere resultaten op het veld, kwam de sfeer er weer een beetje in.
Nu staat Roda op het randje van de eredivisie, met een ploeg vol jonge talenten. "We willen dat ze zich vrij voelen en fouten durven te maken. Iedereen mag zichzelf zijn. Als je je durft open te stellen, komt het vertrouwen vanzelf. Wat vroeger normaal was, maar wel weg was bij de club."