De Spaanse premier en zijn vrouw
NOS Nieuws

Spaanse premier Sánchez blijft aan ondanks corruptieonderzoek naar zijn vrouw

De Spaanse Pedro Sánchez blijft aan als premier van het land ondanks de verdenkingen van corruptie aan het adres van zijn vrouw. Dat zei hij in een tv-toespraak. Justitie kondigde vorige week een onderzoek aan naar zijn vrouw, nadat een extreemrechtse actiegroep aangifte had gedaan.

Spanje keek het hele weekend met spanning uit naar het besluit van de premier. Kort na de bekendmaking van het justitiële onderzoek afgelopen woensdag legde Sánchez al zijn taken neer om zich te bezinnen op de toekomst. Hij zegt zelf dat zijn vrouw onschuldig is.

De aangifte werd gedaan door actiegroep Manos Limpias (vrij vertaald: schone handen). De groep beschuldigt zijn vrouw ervan een rol te hebben gespeeld bij het regelen van 475 miljoen euro aan overheidssteun voor Air Europe, in ruil voor sponsoring. De rechter gaat die zaak nu onderzoeken.

In de toespraak riep Sánchez op tot het "opruimen van giftige praktijken in het openbare leven". Ook riep hij Spanjaarden op een voorbeeld voor de wereld en een inspiratiebron te worden.

Als reactie op de aangifte zei Sánchez in een verklaring op X dat hij zich wilde bezinnen op de vraag of hij de regering nog wilde leiden. Hij sprak van een "ongekende aanval" door "een coalitie van "rechtse en extreemrechtse belangen".

"Vaak vergeten we dat er achter politici mensen zitten", vervolgde hij. In datzelfde X-bericht meldde hij ook dat hij het besluit over zijn toekomst deze maandag zou nemen. Dat zou in eerste instantie aan het begin van de middag zijn, maar de bekendmaking werd met een uur vervroegd. Waarom is niet bekend.

Protesten

Sánchez is sinds 2018 premier van het land. De toenmalige premier Rajoy van de Partido Popular verloor destijds een vertrouwensstemming in het parlement vanwege een corruptieschandaal binnen zijn partij. Afgelopen zomer raakte Sánchez' PSOE de meerderheid kwijt in het parlement, maar hij kon aanblijven door gedoogsteun van andere partijen.

Afgelopen weekend gingen duizenden voorstanders van Sánchez in Madrid de straat op met de roep om aan te blijven als premier. De ruim 12.500 partijleden en aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij waren met bussen naar de hoofdstad gekomen en vroegen hem aan te blijven als premier.

Ook tegenstanders van Sánchez gingen de straat op, om zijn aftreden te eisen. Het aanhouden van zijn premierschap is goed nieuws voor Sánchez' partij; in mei zijn er verkiezingen in Catalonië en in juni staan de Europese verkiezingen op de planning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl