De bevrijdingsjurkjes in 1945, Janny als tweede van rechts
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Bevrijdingsjurkje uit 1945, afgekeurd om Sovjetvlag, nu pronkstuk in Verzetsmuseum

Het is een foto die direct aanspreekt: vijf kinderen op een rij, in fleurige bonte kleding, gemaakt in 1945 voor de bevrijdingsfeesten in de Amsterdamse Pijp. Op de foto zijn Janny Schaperkotter-Leegwater en haar zusje, neef en nichtjes te zien, in hun speciale handgemaakte bevrijdingsjurkjes. Bijna tachtig jaar later hangen die bijzondere jurkjes nu in het Verzetsmuseum.

"Er moeten in die tijd honderden feestjurkjes gemaakt zijn in de stad, maar de meesten zijn direct weer vermaakt", vertelt Filip Bloem, collectiebeheerder van het Verzetsmuseum, tegen stadszender AT5. "Dat ze bewaard zijn gebleven is dus al bijzonder, maar ook dat ze uit één familie komen.

Janny Schaperkotter-Leegwater was zelf bij de onthulling aanwezig:

Bevrijdingsjurkjes uit 1945 hangen in het Verzetsmuseum: 'We waren allang blij dat het feest was'

In de hoofdstad was voor de bevrijdingsfeesten een wedstrijd georganiseerd voor de allermooiste feestjurk. Schaperkotter-Leegwater zegt dat haar nichtje Dieuwertje eigenlijk had moeten winnen, maar de Koude Oorlog wierp zijn schaduw vooruit. "Op de achterkant van haar jurkje had mijn tante een Sovjetvlag genaaid, daardoor werd het jurkje afgekeurd."

Zo ging de toen 9-jarige Janny er met de hoofdprijs vandoor. Op haar jurk was de Zweedse vlag te zien en een tekst met een bedankje aan het Zweedse Rode Kruis, dat voedselhulp voor Nederland had geregeld.

Het jurkje met de Sovjetvlag:

Het jurkje met de Amerikaanse- en Sovjetvlag

Wie naar de foto van Janny met haar familieleden tijdens de bevrijdingsfeesten kijkt, ziet een vrolijke foto. "Op het eerste gezicht kijk je naar blije kinderen op een foto en is dit een heel vrolijk verhaal, "zegt Bloem, "maar als je kijkt naar de geschiedenis van de familie zit er echt een pittig oorlogsverhaal achter."

Janny's vader Cor en haar (Joodse) moeder Beb waren communistische verzetsmensen. In mei 1944 werden ze opgepakt bij een inval thuis in Amsterdam-Zuid. Ze kwamen pas na de oorlog weer terug. "We vonden het allang fijn dat het feest was, pas later realiseer je alle nare dingen van de oorlog weer", zei Janny Schaperkotter-Leegwater bij de opening van de tentoonstelling.

Janny's nichtje Jessy Meijer-Costa bewaarde de jurkjes en gaf ze aan haar nicht toen zij 80 jaar werd, schrijft de regionale zender NH. Alleen het distributiebonnenpakje van Wim, de enige jongen, ging verloren. Samen schonken ze de jurkjes eerder dit jaar aan het Verzetsmuseum.

De vier feestjurkjes zijn tot eind mei te zien in het Verzetsmuseum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl