Phil Foden

Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij

In de hevige titelstrijd in de Engelse Premier League zit Manchester City koploper Arsenal weer op de hielen. Het team van Pep Guardiola won met 0-4 van Brighton & Hove Albion en is nu nog maar één punt verwijderd van de Gunners, met een wedstrijd minder gespeeld.

Opnieuw moest City het stellen zonder Erling Haaland, die met een spierblessure kampt en afgelopen zaterdag al de halve finale van de FA Cup tegen Chelsea miste.

Gemist werd de sterspeler niet, want City had honger en maakte het waar. De openingstreffer viel in de 17de minuut dankzij Kevin De Bruyne, die zijn 68ste doelpunt in de Premier League maakte, maar de allereerste met z'n hoofd. Hij vloog à la Robin van Persie richting de touwen.

Kevin de Bruyne viert z'n eerste kopbaldoelpunt voor City

Vervolgens tekende Phil Foden, die vrijwel foutloos speelde, voor de tweede en derde goal. De 0-2 was een van richting veranderde vrije trap van Foden. Zijn tweede viel na defensief geklungel, waarna hij de bal beheerst in de verre hoek schoof. Brighton-speler Joël Veltman kreeg kort voor rust geel en werd in de pauze vervangen.

Frustratie

Ook in de tweede helft had City weinig van tegenstander Brighton te duchten en werd er nog een goal uitgesleept. Dankzij een verre uittrap van keeper Ederson en een slimme voorzet belandde de bal voor de voeten van Julián Álvarez: 0-4.

Brighton raakte zichtbaar gefrustreerd, ook omdat het meende recht te hebben op een penalty, nadat Joao Pedro op z'n voeten werd gelopen door Josko Gvardiol.

Ondanks de achterstand bleef Brighton loeren op een kans om de nul weg te werken, maar zonder succes.

Stand Premier League

Guardiola voelde zich comfortabel genoeg om in de laatste twintig minuten enkele sterspelers wat rust te gunnen, onder wie Foden, De Bruyne en Kyle Walker, die de aanvoerdersband aan Nathan Aké gaf.

City is dankzij de ruime overwinning nog maar één punt verwijderd van Arsenal en een stap dichter bij het vierde landskampioenschap op rij.