De aangespoelde grienden
NOS Nieuws

160 grienden aangespoeld op strand in West-Australië

Aan de zuidwestkust van Australië zijn tot wel 160 grienden aangespoeld. Zeker 26 dieren waren al dood voordat de lokale autoriteiten een reddingspoging konden beginnen.

De dolfijnachtigen spoelden aan bij Toby Inlet in de buurt van het toeristische stadje Dunsborough. Daar is een team van natuurbeschermers en dierenartsen bezig om de dieren te helpen. Het departement van biodiversiteit en natuurbehoud van het westen in Australië meldt dat de gestrande dieren uit vier groepen kwamen en verspreid over 500 meter kustlijn liggen.

Daarnaast zijn er nog ongeveer 130 grienden op een korte afstand van de kust. "Ons team beoordeelt de toestand van de walvissen die zijn gestrand. Onze teams op het water proberen de dieren bij elkaar te houden en weg te houden van het strand", aldus het departement in een verklaring.

Tientallen grienden aangespoeld bij Australische westkust

Het gebeurt vaker dat dolfijnen of walvissen aanspoelen aan de westkust van Australië. Afgelopen juli stierven bijna honderd grienden na een tweedaagse reddingspoging op Cheynes Beach, ongeveer 350 kilometer ten zuidoosten van Dunsborough.

Het euthanaseren van de gestrande dieren wordt meestal als de meest humane oplossing gezien, zegt het departement. "We hopen altijd op het beste resultaat."

Lokale natuurbeschermer Pia Courtis zegt dat de grienden vanochtend vroeg waren gestrand. Een groep van nog eens 110 grienden komt waarschijnlijk ook naar het strand, meldde Courtis. "Helaas is de uitkomst voor grienden als ze eenmaal op het strand zijn over het algemeen niet goed. We hebben grote aantallen dieren die uiteindelijk sterven", zegt ze in een videoverklaring waar persbureau AP over bericht.

Niet redden

Het departement dringt erop aan om niet op eigen kracht de walvissen te redden. "We weten dat mensen willen helpen, maar we hebben hun gevraagd om alsjeblieft niet te proberen de dieren te redden zonder aanwijzingen van personeel van het departement, omdat dit verder letsel en ongemak voor de dieren kan veroorzaken en een gecoördineerde reddingsactie kan belemmeren."

Grienden staan bekend om hun hechte sociale banden, dus als één van hen in de problemen komt en strandt, volgt de rest vaak, meldt de Universiteit van West-Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl