Camera's gaan tellen hoeveel vogels slachtoffer worden van windmolens op zee
Energiebedrijf Vattenfall gaat met camera's laten onderzoeken hoeveel vogels doodgaan doordat ze op zee tegen windmolens vliegen. Daarmee hoopt het bedrijf beter in beeld te krijgen hoe vaak dat gebeurt en wanneer, zodat windmolens op de juiste momenten vrijwel kunnen worden stilgezet. Nu wordt dat besluit nog genomen aan de hand van voorspellingen met een model.
Elk voor- en najaar trekken er op sommige nachten wel miljoenen vogels over de Noordzee. Hoeveel van die vogels dan tegen een turbine aanvliegen en doodgaan is niet duidelijk. Er zijn schattingen op basis van theoretische modellen, maar er zijn weinig feitelijke waarnemingen om die voorspellingen mee te controleren. De kadavers vallen namelijk in zee en drijven weg.
Het energiebedrijf hoopt met zestien infraroodcamera's wel tellingen te kunnen uitvoeren. Die worden komende zomer geplaatst op een van de turbines van windpark Hollandse Kust Zuid, dat op de Noordzee ligt op ongeveer 18 kilometer van de kust van Den Haag. De slimme camera's worden zo geplaatst dat ze alle hoeken van de turbine vastleggen, zodat het aantal vogelslachtoffers 24 uur per dag bijgehouden kan worden.
"Met deze proef testen we veelbelovende camera- en AI-technologie om de telling van het aantal slachtoffers te verbeteren: hoeveel zijn het er en onder welke omstandigheden gebeurt het?", legt Jesper Kyed Larsen van Vattenfall uit. "Op de langere termijn zal het realistische voorspellingen opleveren voor nieuw te bouwen windparken, en helpen om de turbines op de juiste momenten stil te zetten."
Vorig jaar voor het eerst
Vorig jaar werd tijdens het voorjaar voor het eerst getest met het vrijwel stilzetten (twee rotaties per minuut) van windturbines om overtrekkende vogels te beschermen. Dat ging toen nog om een proef. Sinds afgelopen najaar kan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook officieel een besluit nemen om de windmolens heel langzaam te laten draaien om vogels te beschermen.
Het ministerie neemt dat besluit nu dus nog op basis van een wetenschappelijk model. Dat voorspelt op basis van data twee dagen van tevoren wanneer veel vogels de Noordzee zullen oversteken.
Het onderzoek met de infraroodcamera's start in augustus en duurt een jaar. Vattenfall voert het onderzoek uit in samenwerking met een afdeling van de Wageningen Universiteit.