Niet topfavoriet Van der Poel, maar Pidcock wint Amstel Gold Race
Niet topfavoriet Mathieu van der Poel, maar de Brit Tom Pidcock heeft de 58ste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. Pidcock, die net als Van der Poel een begenadigd veldrijder is, werd al eens tweede (in 2021) en derde (2023) in de Nederlandse klassieker.
Pidcock (Ineos) bleef in de eindspurt zijn drie vluchtgenoten Marc Hirschi, Tiesj Benoot en Mauri Vansevenant voor.
Van der Poel 'niet super'
Van der Poel schreef dit wielervoorjaar al drie klassiekers op zijn naam: de E3, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Maar in Limburg bleef het kwartet uit voor de alleskunner op de fiets.
Ook de Amstel Gold Race stond al op zijn palmares, in 2019 was hij de sterkste, maar een herhaling daarvan bleef zondag uit. "Ik was niet super", zei hij na afloop. "Het is gewoon een heel lastige wedstrijd. Ik had zeker niet de benen van de voorbije weken, maar het was leuk om de Amstel nog eens te rijden. "
De kopgroep van het eerste deel van de dag werd gevormd door Nederlander Enzo Leijnse (dsm-Firmenich-PostNL), de Belg Tosh van der Sanden (Visma-Lease a Bike), de Oostenrijker Alexander Hajek (BORA-hansgrohe) en de Brit Zeb Kyffin (Tour de Tietema-Unibet).
Met Kyffin in de kopgroep liet Tour de Tietema zich bij het WorldTour-debuut van de ploeg direct zien. De ploeg van Bas Tietema, ooit begonnen als een YouTube-project, is sinds kort ook een echte wielerploeg. Voor de Amstel Gold Race kreeg de ploeg een wildcard.
Het viertal voorop kreeg een maximale voorsprong van vier minuten en werd met nog 75 kilometer te gaan gegrepen door het peloton.
Na enkele kilometers zonder kopgroep probeerde een drietal weg te komen. De Belg Louis Vervake (Soudal Quick-Step), de Deen Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) en de Fransman Paul Lapeira (Decathlon-AG2R) pakten een kleine voorsprong en reden lange tijd een seconde of vijftien voor het peloton uit.
Kalme Van der Poel
Van der Poel maakte zich geen zorgen. Hij zat voorin het peloton en oogde kalm. Pas toen Michal Kwiatkowski aanzette, reageerde Van der Poel. Ook toen olympisch kampioen Richard Carapaz het tempo verhoogde, zat de wereldkampioen rustig in het wiel.
Bauke Mollema, die voor de tiende keer de Amstel Gold Race reed, ging eveneens in de aanval, maar daarop reageerde Van der Poel niet.
Mollema zat in een achtervolgingsgroep, met daarin ook onder anderen Pidcock en Benoot, die jaagde op de twee overgebleven koplopers Honoré en Lapeira. Bij het opdraaien van de Keutenberg sloot de groep-Mollema aan.
De voorsprong van de twaalf koplopers liep op tot bijna een minuut. Het peloton, met daarin nog altijd Van der Poel, nam daar geen genoegen mee en reed flink wat van de voorsprong af. Maar het was niet genoeg, want Benoot trok in de kopgroep flink door.
Benoot trekt door
Slechts drie medevluchters konden de Belg van Visma-Lease a Bike volgen: Pidcock, Hirschi en Vansevenant. Met nog vijf kilometer te gaan tot de finish wilde Pidcock het solo proberen. Dat lieten de andere drie niet gebeuren.
Maar in de eindsprint bleek de Brit toch de sterkste van de kopgroep. Hirschi finishte als tweede, Benoot werd derde.
Mollema kwam als zevende over de streep en evenaarde daarmee zijn beste resultaat in de Amstel Gold Race. Ook in 2014 werd de Nederlander zevende.
"Ik ben wel blij met de goede klassering", aldus de 37-jarige Mollema. "Het is alweer even geleden dat ik hier top 10 reed."