Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Van der Poel 'niet super' in Amstel Gold Race, Mollema rijdt 'gekke koers'

Met superieure solo's in Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen stond er de afgelopen weken geen maat op Mathieu van der Poel, maar in de Amstel Gold Race kon de grote favoriet niet meestrijden om de zege.

"Ik was niet super, maar wel oké", concludeerde Van der Poel na afloop.

Bauke Mollema zat bij zijn tiende deelname aan de Amstel Gold Race wél van voren tijdens de finale en kwam uiteindelijk als zevende over de streep. "Ik reed een gekke koers", was zijn conclusie.

Timen

Van der Poel was naar eigen zeggen aan het timen om de Keutenberg goed over te komen. "Maar op het stuk daarvoor reden ze al weg. Het is natuurlijk een moeilijke situatie op dat moment. Je moet keuzes maken. Want als ik spring, springen ze mee, natuurlijk."

Hij was namelijk de absolute topfavoriet voor de zege. Zeker in afwezigheid van Wout van Aert, die na een harde val in Dwars door Vlaanderen de Gold Race aan zich voorbij moest laten gaan, waren alle ogen op Van der Poel gericht.

Maar, zo vertelde Van der Poel na afloop, hij had "zeker niet de benen" die hij had bij Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. "Het is natuurlijk ook een ander soort wedstrijd. Het is hier toch iets tactischer tussen de klimmetjes door. Gewoon een heel lastige wedstrijd."

Mollema in 'perfect groepje'

Zo ervaarde ook de 37-jarige Mollema bij zijn tiende deelname. "Ik kon gewoon niet van voren komen, verloor steeds plekken in de afdaling."

Toch zat hij plots in de kopgroep, waarin ook de latere winnaar Tom Pidcock zat. "Ik miste de explosiviteit, maar kon blijven gaan. Iedereen om me heen werd moeier en ik zat ineens mee. Dan zit je in een perfect groepje, uit het gedrang en word je zo meegevoerd de finale in. Dat is me niet heel vaak gebeurd in de Amstel."

Omdat Mollema wat explosiviteit miste, kwam hij met een paar seconden achterstand boven op de Geulhemmerberg. "Dat is zonde, als je dan wel mee zit, kan het in de finale alle kanten op."

Toch was Mollema blij met zijn zevende plaats, een goede klassering volgens hem. "Het is alweer even geleden dat ik top 10 gereden heb hier. En dit voorjaar ging het niet altijd even geweldig. Ik voelde me weer steeds beter worden, dus het is wel fijn dat ik hier zo mee kan doen."

Voor Van der Poel zit het klassiekerseizoen er bijna op. Alleen Luik-Bastenaken-Luik nog, over een week. "Die wordt zeker lastiger. Daar doet ook ene Pogacar mee. Maar ik heb er wel zin in. Deze week goed uitrusten en dan hopelijk nog één keer knallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl