Apollo en Cassandra op een muurtekening
NOS Nieuws

2000 jaar oude wandschilderingen blootgelegd bij opgravingen Pompeï

Archeologen hebben in het Italiaanse Pompeï nieuwe opgravingen gedaan, waarbij ze een eetzaal hebben blootgelegd. Op de zwarte muren zijn wandschilderingen, zogeheten fresco's, te zien die zo'n 2000 jaar oud zijn. Ze zijn in zeer goede staat.

De eetzaal is zo'n 15 meter lang en 6 meter breed. Dat de muren zwart zijn gemaakt, is volgens het Pompeii Archaeological Park gedaan om te voorkomen dat de rook van de olielampen te zien zou zijn op de muren. Het flikkerende effect van de lampen moet etende mensen het gevoel hebben gegeven dat de wandschilderingen bewogen, zegt de directeur van het park, "vooral na een paar glazen wijn".

Trojaanse oorlog

De wandschilderingen bevatten verwijzingen naar de Trojaanse oorlog, de oorlog uit de Griekse mythologie. Op een van de wandschilderingen zijn Paris en Helena te zien. Paris nam Helena mee naar Troje, waarna er een oorlog uitbrak tussen de Grieken en Trojanen.

Deskundigen zeggen tegen persbureau AP dat de wandschilderingen bedoeld waren om de gasten te vermaken en om gespreksmateriaal te hebben.

De stad Pompeï werd in het jaar 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Voorheen waren opgravingen vooral op plaatsen waar de Pompeïaanse bovenklasse woonde, maar de laatste jaren worden er ook opgravingen gedaan op locaties waar de middenklasse en de lage klasse woonde. Vermoedelijk was de woning waar nu gegraven werd van een rijke politicus.

  • AFP
    Helena en Paris afgebeeld in Pompeï
  • AFP
    Ook deze tekening werd gevonden door archeologen
  • AFP
    Apollo en Cassandra op een muurtekening
  • AFP
    De tekeningen zijn op deze muren te zien
  • AFP
    Tekeningen op de zwarte muur in Pompeï

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl