Miljoenen Noord-Amerikanen op de been voor zonsverduistering
Miljoenen inwoners van Noord-Amerika zijn naar buiten gegaan om een totale zonsverduistering te zien. Om 20.07 uur Nederlandse tijd kwam de eclips voor het eerst 'aan land', in de West-Mexicaanse stad Mazatlan.
De route van de zonsverduistering liep vervolgens in een kromme baan naar het noordoosten, via steden als Dallas en Indianapolis in de VS en Montreal in Canada. In totaal wonen zo'n 44 miljoen mensen in het pad van de volledige verduistering. Honderden miljoenen anderen leven in gebieden waar de verduistering van de zon gedeeltelijk was.
In Mazatlan stonden duizenden mensen op de boulevard, gewapend met een eclipsbril. Het moment dat de zon geheel verdween achter de maan en de stad midden op de dag was gehuld in duisternis, duurde ruim vier minuten. De Mexicaanse president López Obrador was ook in Mazatlan.
Ook op andere plekken langs de route kwamen mensen samen om de, al dan niet gedeeltelijke, verduistering te aanschouwen.
Om 21.55 uur Nederlandse tijd verliet de zonsverduistering het vasteland van Noord-Amerika. Dat gebeurde in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.
Een totale zonsverduistering is tamelijk zeldzaam. De laatste keer dat het in Europa gebeurde, was in 1999. In Nederland was hij toen net niet totaal. In 2026 wordt er een verwacht in Noord-Spanje.