Zure nederlaag Vitesse in tijdelijk stilgelegde Gelderse derby tegen NEC

Bekijk de samenvatting van Vitesse - NEC

Vitesse heeft een zure nederlaag geleden tegen NEC. De Arnhemmers, die strijden tegen degradatie, waren lang de bovenliggende partij, maar verloren uiteindelijk met 0-3.

De wedstrijd werd na het tweede Nijmeegse doelpunt enkele minuten stilgelegd vanwege een op het veld gegooide fakkel.

Het was voor het eerst in acht Gelderse derby's dat Vitesse onderuitging tegen NEC. En de ploeg van Edward Sturing had de punten keihard nodig. Met nog vijf wedstrijden te gaan, staat Vitesse namelijk op de zeventiende plaats.

Om rechtstreekse degradatie nog te ontlopen, moet een gat van vijf punten op nummer zestien Excelsior worden gedicht.

Moussa niet in selectie

Bij Vitesse ontbrak Anis Hadj Moussa in de wedstrijdselectie. Sturing had zich vrijdag, kort nadat bekend was geworden dat Hadj Moussa na dit seizoen naar Feyenoord vertrekt, al kritisch uitgelaten over de aanvaller. Voor de wedstrijd tegen NEC was de Algerijn ziek, zo meldde Vitesse.

Kijk hieronder naar de reactie van Edward Sturing en een fragment uit Studio Voetbal over Vitesse:

De openingsfase in het Gelredome, dat onder meer door het ontbreken van uitsupporters behoorlijk leeg oogde, was voor Vitesse. Jasper Cillessen werd in de eerste tien minuten al twee keer serieus aan het werk gezet en de NEC-doelman liet nog maar eens zien in bloedvorm te verkeren. Vooral zijn redding op een harde knal van Melle Meulensteen was knap.

De thuisploeg bleef volle bak aanvallen, waardoor NEC wat ruimte kreeg voor een counter. Op die manier werd onder anderen Lars Olden Larsen gevaarlijk, maar zijn schot ging recht op Vitesse-doelman Eloy Room af.

Verder lieten de Nijmegenaren niet veel zien. NEC, dat er goed voor staat om de play-offs voor Europees voetbal te halen, speelde tam en nam weinig initiatief in de eerste helft. Slordig balverlies aan de kant van NEC leverde nog een kans op voor Paxten Aaronson, die de bal hard voorlangs schoot.

NEC feestelijk onthaald na winst op Vitesse en vijfde plaats eredivisie

Ook na rust had Aaronson de 1-0 op zijn schoen, maar dit keer zat er niet veel kracht achter zijn uithaal, waardoor die een prooi was voor Cillessen.

Tegen verhoudingen in

Tegen de verhoudingen in kwam NEC na ruim een uur op voorsprong in Arnhem. Mees Hoedemakers kreeg de bal voor zijn voeten en knalde genadeloos raak. Room was kansloos op de inzet van de middenvelder (0-1).

Vitesse oogde vervolgens terneergeslagen. De thuisploeg krabbelde weer op, maar kreeg ruim tien minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de genadeklap toegediend. Sontje Hansen schoot de bal fraai in de kruising (0-2).

Het leidde tot grote frustratie bij de Vitesse-fans. Er belandde een fakkel op het veld, waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Na een korte onderbreking maakte NEC ook nog de 0-3. Opnieuw was het Hansen die scoorde.