Anis Hadj Moussa
NOS Voetbal

Feyenoord-aanwinst Hadj Moussa maakt stappen bij Vitesse, maar 'genoeg bij te schaven'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Het gaat snel met Anis Hadj Moussa. Hij maakte onlangs de stap van de tweede klasse in België naar eredivisionist Vitesse. Komend seizoen is hij al bij Feyenoord te bewonderen. Zijn cijfers wijzen uit dat Hadj Moussa die eerste stap overtuigend nam, maar "er is genoeg om bij te schaven".

Met Hadj Moussa haalt Feyenoord een onberekenbare speler in huis, zowel binnen als buiten het veld. De Algerijn is een ouderwetse dribbelaar en pingeldoos, die tegenstanders én medespelers op het verkeerde been weet te zetten.

Daarnaast gaat hij buiten de lijnen ook zijn eigen gang, bleek deze week uit de woorden van Edward Sturing. De Vitesse-trainer ergert zich de laatste tijd enorm aan Hadj Moussa. "Hij is met andere dingen bezig dan Vitesse."

Hoop op andere ervaring

"Hij heeft zich vanochtend om half elf ziek gemeld. Dat is twee uur te laat", legde Sturing vrijdag uit aan Omroep Gelderland. "Daarnaast is hij al een paar keer te laat gekomen. Dat stoort me mateloos."

Arne Slot wordt, mits hij niet wordt verleid door een andere club, na de zomer de nieuwe trainer van Hadj Moussa. De Feyenoord-coach reageerde kort op de woorden van Sturing. "Ik hoop voor ons en voor mij dat ik een andere ervaring met hem ga krijgen."

Hadj Moussa ontwikkelde zijn speelstijl op de pleintjes in een voorstad van Parijs, waar hij opgroeide en naar eigen zeggen een mooie jeugd heeft gehad als zoon van emigranten uit Algerije. "Het was bij ons altijd voetbal", zegt hij.

"Of we praatten over voetbal of we speelden partijtjes. Wij leefden van voetbal. Mijn idolen? Dat waren Eden Hazard en Lionel Messi", aldus Hadj Moussa. Als hij niet op een pleintje was te vinden, kreeg hij privétraining van zijn vader of speelde hij in de zaal.

Zware opgave met Vitesse

Hadj Moussa werd op die manier ontdekt door het grote RC Lens, maar speelde daar nooit in het eerste. Via de amateurs van Olympic Charleroi kwam hij in juni 2023 als 21-jarige bij de Belgische tweedeklasser Patro-Eisden Maasmechelen terecht.

Bij Patro-Eisden kwam Hadj Moussa tot zestien officiële duels, waarin hij één keer scoorde. Vitesse nam hem vervolgens op huurbasis over. Daar kwam hij op de radar van de Algerijnse bondscoach, die hem in maart zijn eerste interlands als invaller liet spelen tegen Bolivia (3-2 winst) en Zuid-Afrika (3-3).

Feyenoord-aanwinst Hadj Moussa maakt indruk bij Vitesse

In de zomer volgt dus Feyenoord, waar Slot een vinger aan de pols zal houden wat betreft het te laat komen van de buitenspeler. "Er zijn onderdelen aan zijn spel die we bij moeten schaven, maar dit moeten we dus ook bijschaven", vertelde de Feyenoord-coach. Als het om het bijschaven van zijn spel gaat. lijkt het ophalen van het rendement van Hadj Moussa de belangrijkste klus.

Beter bij Vitesse dan bij Patro-Eisden

Uit onderstaande cijfers van Opta blijkt dat Hadj Moussa op alle vlakken beter scoort bij Vitesse dan bij zijn vorige club Patro-Eisden Maasmechelen en hij zich dus in de breedte ontwikkelt. Maar het rendement blijft een punt van zorg.

De cijfers van Hadj Moussa bij Patro-Eisden en Vitesse

Sinds zijn debuut bij Vitesse op 4 februari heeft Hadj Moussa in de eredivisie de meeste geslaagde dribbels achter zijn naam: 25. Hij blijft daarmee Yoann Cathline (Almere City FC) en Sergiño Dest (PSV) voor. Alleen PSV-spits Luuk de Jong tekende voor meer schoten dan Hadj Moussa (44 om 32).

Hadj Moussa is ook op de lijstjes 'meeste balcontacten in de vijandelijke 16' en 'meeste kansen gecreëerd' in de top-5 terug te vinden. Dat leverde hem echter slechts één doelpunt en twee assists op. In andere lijstjes scoort hij ook lang niet zo goed.

Slechte voorzetten en veel balverlies

Hadj Moussa gaf bijvoorbeeld 35 voorzetten uit open spel, waarvan er slechts drie bij een teamgenoot aankwamen. Dat is het laagste percentage van alle spelers met minstens twintig voorzetten sinds het debuut van Hadj Moussa bij Vitesse.

Anis Hadj Moussa

Daarnaast leed Hadj Moussa al 210 keer balverlies in de eredivisie. Ook op dat lijstje staat hij helemaal onderaan. Een schrale troost, in zijn periode bij Ajax scoorde Hakim Ziyech doorgaans ook laag op dit soort punten. De cijfers zeggen dus niet alles over de potentie van een speler.

Wordt niet overal gewaardeerd

Hadj Moussa is zich er zelf ook van bewust dat met zijn speelstijl goede én slechte cijfers gepaard gaan. Evenals goede én slechte kritieken.

"Ik dribbel nu eenmaal veel. Dat wordt niet overal gewaardeerd", zei Hadj Moussa tegen De Gelderlander. "Er zijn tegenwoordig niet veel dribbelaars meer."

De volgende stap is dus Feyenoord, maar Hadj Moussa heeft voor die tijd nog één belangrijk doel: handhaving met Vitesse. "De complimenten zijn leuk, maar ik kijk alleen naar wat er nu op tafel ligt. En dat is een zware opgave."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl