Juan Ayuso komt met gebalde vuist de finishlijn over nadat hij de Ronde van Baskenland heeft gewonnen
NOS Wielrennen

Ayuso wint Ronde van Baskenland, Skjelmose komt in slotrit tekort

Juan Ayuso heeft de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spanjaard maakte in de slotfase van de laatste etappe een kleine achterstand goed op Mattias Skjelmose, die als klassementsleider aan de rit was begonnen, maar als vierde over de streep kwam.

Daarmee slaagde de 23-jarige Skjelmose er niet in om de tweede Deen ooit te worden die de eindzege pakt in Baskenland. Hij werd derde in het klassement. Vorig jaar schreef Jonas Vingegaard de koers als eerste renner uit Denemarken op zijn naam.

Emotionele lading

Vingegaard maakte de koers niet af, nadat hij donderdag in de vierde etappe zwaar ten val was gekomen en daarbij meerdere botbreuken opliep. Diverse wielerploegen pleitten daarna voor veiligheidsmaatregelen. Zo zou een eindzege een extra emotionele lading hebben gehad voor Skjelmose.

De zware valpartij in de vierde etappe:

Zware valpartij in Baskenland: Vingegaard in ambulance, ook Roglic en Evenepoel onderuit

De laatste etappe werd zaterdag gewonnen door Carlos Rodríguez. De renner van Ineos-Grenadiers was na 137.8 kilometer de enige die klassementswinnaar en landgenoot Ayuso bij was gebleven en mocht na een woordenwisseling de slotrit winnen.

Deze zesde rit, van en naar Eibar, was goed voor zeven beklimmingen (waarvan drie van de zwaarste categorie) en bijna 3.400 hoogtemeters.

Vroege vlucht

Al vroeg ontstond er een kopgroep bestaande uit zo'n twintig renners, waarvan ook Steven Kruijswijk, Milan Vader, Sjoerd Bax en Martijn Tusveld deel uitmaakten. Op honderd kilometer van de streep begonnen ze met een voorsprong van 3,5 minuut aan de Gorla, de derde helling van de rit.

Het was David de la Cruz die vlak voor de top besloot om er alleen vandoor te gaan. Deze ambitieuze vluchtpoging op 94 kilometer van de streep leverde hem zes bergpunten op, maar de 34-jarige Spanjaard werd gauw bijgehaald.

Met nog iets minder dan zeventig kilometer te gaan viel de kopgroep op de Krabelin uit elkaar. Deze beklimming is met haar vijf kilometer niet bijster lang, maar met hellingspercentages tot 17 procent wel behoorlijk pittig te noemen.

Kuss wint bergklassement

Sepp Kuss toonde zich de sterkste en pakte tien bergpunten. Mede daardoor mocht de Amerikaan zich aan het eind van de middag de winnaar van het bergklassement noemen.

Op de Izua, de voorlaatste klim en de laatste van de zwaarste categorie, nam Oscar Onley de leiding. Hij bereikte als eerste de top, met bijna een halve minuut voorsprong op zijn achtervolgers Marc Soler, Juan Ayuso en Esteban Chaves. Voor de laatste klim, de Urkaregi, werd Onley weer ingerekend.

In de slotfase - met de Urkaregi in aantocht - trok klassementsleider Mattias Skjelmose aan het kortste eind. De 23-jarige renner begon met een minieme voorsprong van enkele seconden aan de laatste etappe en verdedigde die lang, maar werd uiteindelijk voorbijgestreefd door Ayuso.

Rodriquez viert zijn dagzege in Ronde van Baskenland

Skjelmose zag zijn achterstand oplopen, bracht die vervolgens met een laatste poging nog iets terug, maar richting de top van de laatste klim bleek het gat met Ayuso te groot voor de Deen.

In de laatste kilometers kon alleen Rodríguez bij zijn landgenoot Ayuso in de buurt blijven. Met de eindstreep in aantocht liet Ayuso, al zeker van de eerste plek in het klassement, de ritzege aan Rodríguez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl