NOS Voetbal

Bondscoach Jonker ziet 'klassiek' verlies tegen Italië: 'Hier moeten we doorheen'

Jonker na nederlaag tegen Italië: 'Hier moeten we doorheen'

"Wat overblijft is nog steeds top, er zullen nu een aantal meiden op moeten staan", zei bondscoach Andries Jonker eerder deze week. Geplaagd door blessures van sleutelspeelsters hoopte Jonker dat het vrijdagavond in Cosenza al zou gebeuren, maar dat gebeurde niet.

"Dit is waar we doorheen moeten", zei Jonker na de 2-0 nederlaag tegen Italië bij de start van de EK-kwalificatie. De wisseling van de wacht is er niet ineens. Het is een proces.

"De intentie om te voetballen was er wel", ging Jonker verder. "Wij hadden de bal, zij de punten. Een klassieke Italië-Nederland wat dat betreft."

Kijk hieronder naar de samenvatting:

Bekijk de samenvatting van het EK-kwalificatieduel Italië - Nederland

Uitgerekend routiniers als Dominique Janssen, Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk hadden in Italië een zwakke dag en Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova bleven eveneens onder de maat. Daar kwam bij dat Wieke Kaptein en Damaris Egurrola de regie niet pakten op het middenveld en Esmee Brugts op links dubbele dekking had.

'Er moeten speelsters opstaan, dat is vandaag niet gebeurd'

Chasity Grant kende op rechts een verdienstelijk debuut in de basis, maar kon ook het verschil niet maken. "Er moet ergens een wisseling van de wacht komen, er moeten speelsters opstaan. Dat is vandaag niet gebeurd", zei oud-international Mandy van den Berg vanuit de NOS-studio.

"Het liefst wil je iemand als Wieke Kaptein in een elftal laten spelen met de spelers die er nu niet zijn", voegde Leonne Stentler toe. "Nu is het een elftal met zoveel nieuwe namen. Dat is niet te doen voor een nieuwe speelster."

'Er moeten speelsters opstaan, dat is vandaag niet gebeurd'

"Iedereen wil dat het goed gaat", reageerde Jonker op de kritiek over onder meer het slordige spel vanuit de studio. "Zo makkelijk is het niet. Wieke (Kaptein) moet stappen maken, Victoria (Pelova) moet stappen maken, Esmee (Brugts) moet stappen maken. Het gaat om nauwkeurigheid aan de bal, ook achterin."

Ook geen Martens en Groenen tegen Noorwegen

Jonker wees erop dat met Jackie Groenen, Lieke Martens, Jill Roord en Vivianne Miedema juist de speelsters ontbraken die doorgaans wel nauwkeurig zijn aan de bal: "Anderen moeten het dan gaan doen, maar de uitvoering was niet goed genoeg."

Andries Jonker

Dinsdag in Breda tegen Noorwegen, dat vandaag met 4-0 won van Finland, moet Jonker het opnieuw zonder Martens en Groenen doen: "We hebben vandaag de knoop doorgehakt. Ze liggen op schema, maar het is niet verantwoord ze nu erbij te halen. Het gaat niet lukken."

Of Pelova en Egurrola dinsdag kunnen meedoen, is nog de vraag. Ze kwamen niet ongeschonden uit de strijd in Cosenza en werden noodgedwongen vervangen.

De bondscoach houdt zich vast aan de positieve punten die hij zag. "We hebben Italië onder controle kunnen houden. Eerst kijken we naar wat we goed hebben gedaan, dan leggen we de vinger op de zere plek en dan gaan we volle kracht richting Noorwegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl