AZ drijft weg van Champions League-voetbal na grote nederlaag bij Heracles

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - AZ

Op de dag dat AZ Merijn Zeeman als nieuwe algemeen directeur aantrok, heeft de club in de eredivisie een grote nederlaag geleden bij Heracles Almelo: 5-0. Al voor rust stonden de Alkmaarders met 3-0 achter.

Voor AZ betekent de ruime nederlaag slecht nieuws in de strijd om plek drie, die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. Het staat nu vijf punten achter op concurrent FC Twente, dat op woensdagavond gelijkspeelde op bezoek bij sc Heerenveen.

Tegelijkertijd doet Heracles Almelo uitstekende zaken in de strijd om directe handhaving: het vergrootte het gat met plek zestien naar zeven punten. Daarmee lijkt Almelo zich te mogen opmaken voor nog een jaar eredivisievoetbal.

'Blij met Zeeman'

Na de wedstrijd reageerde AZ-trainer Maarten Martens kort op de nieuwe algemeen directeur Zeeman. "Als Vlaming, Flandrien, volg ik het wielrennen heel goed. Het is iemand die veel bewezen heeft in de wielersport, dus we mogen blij zijn dat hij erbij komt."

Op voorhand was AZ de favoriet: de Alkmaarders hadden vijf van hun laatste zes eredivisieduels gewonnen. Thuisploeg Heracles had juist maar één van de laatste zes competitiewedstrijden gewonnen.

Toch waren het de Heraclieden die op voorsprong kwamen. Na een kleine twintig minuten werd de bal door PSV-huurling Fredrik Oppegård teruggelegd op de rand van het strafschopgebied, waar Brian de Keersmaecker klaarstond om uit te halen. De Belg deed dat geweldig: met links krulde hij de bal onhoudbaar in de bovenhoek.

Drie desastreuze AZ-minuten, record Hornkamp

AZ gaf zich niet gewonnen en bleef de dominante ploeg in de eerste helft. Drie desastreuze minuten deden de Alkmaarders echter de das om.

Tussen de 38ste en de 40ste minuut gaf AZ twee penalty's weg. Eerst was het Riechedly Bazoer die zich vergreep aan Jizz Hornkamp, daarna werd Bryan Limbombe neergelegd door Kristijan Belic. Beide strafschoppen werden koeltjes benut door Hornkamp, die beide keren in een andere hoek schoot.

Hornkamp werd daarmee de eerste speler ooit die in elk van zijn eerste zes thuiswedstrijden voor Heracles in de eredivisie scoorde. In totaal staat hij in 2024 op negen eredivisiegoals, alleen PSV'er Luuk de Jong heeft er meer (10).

Hornkamp tevreden: 'Als tegenstander klap krijgt moet je eroverheen gaan'

Na de rust voltrok zich een eentonig schouwspel. Het beter spelende AZ bleef de aanval zoeken zonder echt gevaarlijk te worden, terwijl Heracles vooral in de counter probeerde toe te slaan.

Zeker in de laatste minuten was de vermoeidheid goed zichtbaar bij de Heraclieden, die op zondagmiddag nog de derby tegen FC Twente hadden gespeeld en dus een dag minder rust hadden gehad dan AZ, dat op zaterdag speelde.

Voetbalfeest

In de slotfase maakte Heracles er toch nog een waar voetbalfeest van. Eerst schoot invaller Mohamed Sankoh op acrobatische wijze raak na een handig lobje van Jordy Bruijn, daarna zette diezelfde Sankoh ook nog eens de 5-0 op het scorebord.

Daarmee schonk hij Heracles de gedeeld grootste zege voor de club dit eredivisieseizoen. Voor AZ was het zelfs de grootste nederlaag in de eredivisie sinds oktober 2018, toen er met 5-0 van Ajax werd verloren.