Twente verspeelt voorsprong bij Heerenveen, maar verstevigt wel derde plek

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - FC Twente

FC Twente heeft in een doelpuntrijk eredivisieduel, waarin de treffers vooral voor rust vielen, met 3-3 gelijkgespeeld bij sc Heerenveen. Daardoor loopt nummer drie Twente slechts één punt uit op achtervolger AZ, dat eerder vanavond verloor.

Voor Heerenveen, dat op een 1-3 achterstand kwam en dus een comeback maakte, betekent de remise dat de play-offs om Europees voetbal uit zicht beginnen te raken. FC Utrecht pakte eerder vandaag namelijk drie punten tegen PEC Zwolle, terwijl Sparta gisteren al won.

Opvallende aanwezige in het Abe Lenstra stadion was Maurice Steijn, die eerder dit seizoen werd ontslagen als trainer van Ajax. Zijn zoon Sem stond in de basis bij Twente, maar Steijn is naar verluidt ook nadrukkelijk in beeld om komend seizoen hoofdtrainer te worden van Heerenveen.

Heerenveen en Twente maakten er een aantrekkelijke eerste helft van. Vooral de Tukkers kwamen goed uit de kleedkamer en stonden na dertien minuten al op een comfortabele 0-2 voorsprong.

De 0-1 van Twente viel na een snelle counter. Ricky van Wolfswinkel werd weggestuurd door Daan Rots, omspeelde Sven van Beek en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied knap raak met zijn linkerbeen.

Direct daarna was het Rots zelf die de score verdubbelde. Hij kon de bal oppikken na slecht uitverdedigen van Heerenveen en pegelde hard binnen via de binnenkant van de paal.

Veerkracht Heerenveen

Na de snelle 0-2 achterstand leek Heerenveen even knock-out in de touwen te hangen. Niets bleek echter minder waar: de Friezen richtten zich snel weer op en schoten zichzelf terug in de wedstrijd.

Luttele minuten na de tegengoals kopte Heerenveen-spits Ion Nicolaescu raak na een uitstekende voorzet van Osame Sahraoui, die al het hele seizoen tot de uitblinkers van de Friezen behoort. De goal bracht zichtbaar nieuwe energie voor de Friese formatie.

Pröpper heeft vrede met discutabele VAR-momenten: 'Hij kon 'm geven, hoort erbij'

De wederopstanding van Heerenveen werd kort onderbroken door een ongelukkige tegengoal. Na ruim een half uur spelen werd een rommelige cornersituatie in het doel gewerkt door Twente-aanvoerder Robin Pröpper, die knap om zijn eigen as draaide bij het afronden.

Voor rust zou de 2-3 echter nog vallen. Zoals wel vaker dit seizoen was het Sahraoui die raak schoot, al was dit een van zijn fraaiere treffers. De kleine dribbelaar van Heerenveen schoot vanaf randje zestien hard en hoog raak.

Loon naar werken Heerenveen

Ruim tien minuten na rust voltooide Heerenveen de comeback. De Friezen kregen een strafschop, nadat Pröpper de bal van dichtbij op zijn hand had gekregen, en die buitenkans werd benut door Thom Haye. De middenvelder stuurde doelman Lars Unnerstall de verkeerde hoek in en zorgde daarmee voor de 3-3.

Na die gelijkmaker was het vooral Twente dat aanspraak maakte op de winnende goal. Zo miste Steijn een goede kans na voorbereidend werk van Carel Eiting en was het vlak voor tijd Naci Ünüvar die een-op-een met de keeper verzuimde te scoren.

De winnende goal viel niet meer. Het laatste fluitsignaal werd met luid gejuich begroet door de fans van Heerenveen, die hun ploeg loon naar werken zagen krijgen na een knappe comeback.