Pelle van Amersfoort geeft melk aan de kalfjes
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Heerenveen-spits Van Amersfoort is een dag per week boer Pelle

Op het eerste gezicht is het even wennen. Maar hij is het toch echt: sc Heerenveen-spits Pelle van Amersfoort die melk staat te geven aan de kalfjes op de boerderij van boer Bartele Holtrop bij Rotstergaast.

Van Amersfoort (28) loopt één dag per week stage op de Friese boerderij, legt hij uit bij Omrop Fryslân.

Op de overall van de voetballer staat een pompeblêd, die ook op de Friese vlag staan, met daaronder de opdruk 'Boer Pelle':

Heerenveen-spits Van Amersfoort helpt op de boerderij

Van het voetbalveld naar de koeienstal: het is geen alledaagse combinatie voor een profvoetballer, maar toch zette Van Amersfoort de stap. De spits is ook fanatiek jager en bevindt zich voor zijn hobby geregeld in een weiland bij Rotstergaast, niet ver van Heerenveen. Zo kwam hij in aanraking met het boerenbedrijf, waar hij nu bijna elke week te vinden is.

Om koeien te melken, groente te snijden in het restaurant of mee te draaien in het winkeltje. Deze stagedag haalt hij melk uit de grote tank om dat met een flesje aan kalfjes te geven. "Prachtig", lacht hij. "Dit is toch mooi om te doen? Zulke prachtige beesten, dat je daar onderdeel van mag zijn, vind ik hartstikke mooi."

"Het blijft natuurlijk wel een voetballer", lacht boer Bartele Holtrop als hem gevraagd wordt hoe zijn stagiair het doet. "Maar een topsporter heeft wel de mindset om iets te presteren en te creëren. Ik hoop dat hij, in de tijd dat hij bij ons meeloopt, de dingen eruit haalt die bij hem passen. Als we hem dat mee kunnen geven, is dat voor ons goed genoeg."

Vlees voor ploeggenoten

Van Amersfoort: "Ik denk niet dat ik in de toekomst een echte boer ga worden. Daar moet je, denk ik, mee opgegroeid zijn." Maar vroeg of laat een soortgelijke boerderij opzetten, waar weer anderen kunnen meelopen, dat lijkt hem wel wat.

"Hoe het er precies uit zal zien, is ook nog niet duidelijk", stelt hij. "Maar ik ben een jongen van het vissen en het jagen. Dus dat het iets met biologisch en duurzaam wordt, dat is duidelijk."

Maar eerst staat Van Amersfoort vanavond gewoon weer op het veld, als sc Heerenveen tegen FC Twente speelt (21.00 uur).

Wie weet lopen zijn teamgenoten extra hard, want Van Amersfoort neemt wel eens een stukje vlees voor ze mee. "Ganzenworst of hertenbiefstuk van dieren die ik zelf geschoten heb. Als ze dat proeven, vinden ze het altijd wel lekker. Dat is wel een goed teken, denk ik."

Advertentie via Ster.nl