Het Sinti- en Romamonument in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Volkszanger Rein Mercha strijdt voor namen op Sinti- en Romamonument

Volkszanger Rein Mercha (61) vindt dat er veel meer namen moeten worden genoemd op het Sinti- en Romamonument in Den Haag,

Op de plaquette staat nu de naam van een familie die in de Tweede Wereldoorlog is weggevoerd naar een vernietigingskamp, maar er waren veel meer slachtoffers. "Mijn opa is met acht kinderen tegelijk weggebracht en alle namen van die kinderen staan er nu niet op", zegt Mercha bij Omroep West.

"Slechts een van hen heeft het overleefd", vervolgt Mercha. "Dat voelde mijn moeder altijd al: zij is door blijven zoeken. En veertig jaar later heeft mijn moeder een zuster van haar teruggevonden. Na de bevrijding bleek zij in Frankrijk, in Lyon, terecht te zijn gekomen. We denken dat ze misschien vanuit schaamte daarheen is gegaan. Toen ze werd afgevoerd was ze een meid van 18 jaar. En er zijn natuurlijk vreselijke dingen gebeurd. Daar praatten we eerder niet echt over in onze zigeunercultuur."

Landelijke razzia

Het Sinti- en Romamonument in Den Haag werd in 1990 onthuld naar aanleiding van een landelijke razzia op 16 mei 1944. Daarbij pakte de Nederlandse politie in totaal 578 Sinti en Roma op. Een groot deel van hen werd via Westerbork naar Auschwitz overgebracht en daar vermoord.

Alleen al uit Den Haag werden op die 16e mei 112 mensen weggevoerd. Maar op de plaquette bij het monument wordt alleen de naam van de weggevoerde familie Berger genoemd. Deze familie woonde pal achter de plek waar het monument staat.

Heel heftig

Wat Mercha betreft komen alle nog ontbrekende namen ook op de gedenksteen. "Dit is de rode draad in mijn leven", zegt Mercha. "Daarom heb ik een nummer geschreven in het Nederlands en in de Sintitaal. Het lied heet Lieve heer, mag ik iets vragen uit het diepste van mijn hart? Er zijn heel veel mensen vermoord in de Tweede Wereldoorlog, alleen maar omdat ze zigeuner waren. Dat is heel heftig."

Mercha krijgt inmiddels bijval in de gemeentelijke politiek. D66-raadslid Marieke van Doorn heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om werk te maken van een zo volledig mogelijke namenlijst. "Achter de schermen hebben we begrepen dat er in het gemeentearchief voldoende informatie is en dat het valt te staven en er daadwerkelijk namen ontbreken", zegt ze.

In Amsterdam staat ook een monument dat herinnert aan alle Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht. Op dat monument staan geen namen.

Advertentie via Ster.nl