Gabriel (l) en Erling Haaland (r)

City en Arsenal spelen gelijk, Liverpool en opvallende Van Dijk lachende derde

De titelstrijd in de Premier League blijft razend spannend. De topper tussen Manchester City en Arsenal is in een 0-0 gelijkspel geëindigd en door een 2-1 zege op Brighton & Hove Albion nam Liverpool de koppositie over van de Gunners.

Vooral regerend kampioen City had een overwinning nodig, maar ondanks een groot overwicht in de tweede helft kwam dat er niet van.

City bezet op drie punten achterstand van koploper Liverpool en op één punt van nummer twee Arsenal de derde plaats.

Beide clubs hadden het verdedigend op orde in de topper in het Etihad Stadium, waardoor er aanvallend niet veel te beleven viel. City had de bal, maar creëerde voor rust slechts een kans: Nathan Aké kopte recht op doelman David Raya af.

Even later viel de Oranje-international uit met ogenschijnlijk een kuitblessure. Rico Lewis was zijn vervanger.

Arsenal was voor rust gevaarlijker via voormalig City-speler Gabriel Jesus, maar erna kon het nog maar weinig uitrichten. De thuisploeg drong in de tweede helft steeds meer aan met onder anderen invallers Jack Grealish en Jéremy Doku, maar ook dat leidde nauwelijks tot kansen.

• AFP
    Nathan Aké (r) valt geblesseerd uit
  • AFP

In de 84ste minuut was Erling Haaland even ontsnapt aan zijn bewaker Gabriel, maar hij miste van dichtbij de bal.

Aan de andere kant was Arsenal via een spaarzame tegenstoot nog één keer gevaarlijk. Het schot van invaller Leandro Trossard was geen probleem voor keeper Stefan Ortega.

Van Dijk verliest voor het eerst in twee maanden kopduel

Voor Virgil van Dijk kwam vandaag een einde aan een bijzondere reeks, een reeks die de indrukwekkende vorm van de aanvoerder van Liverpool en Oranje goed illustreerde. Na zes Premier League-wedstrijden zonder verloren kopduel werd hij tegen Brighton weer geklopt in de lucht.

Sinds begin februari was Van Dijk onklopbaar in de lucht tegen Manchester City, Nottingham Forest, Luton Town, Brentford, Burnley en Arsenal. Hij won in die wedstrijden 25 van de 25 kopduels.

Brighton-verdediger Lewis Dunk, met een lengte van 1 meter 92 net een centimeter minder lang dan Van Dijk, was de Nederlandse international vandaag een keer de baas op Anfield. Liverpool won toch, met 2-1.

Virgil van Dijk en Jürgen Klopp

Na twee minuten kwam Brighton al op 0-1 via Danny Welbeck. De lepe spits zag de bal met wat geluk voor zijn voet rollen en haalde hard uit. Liverpool deed nog voor rust iets terug. Via de teen van Brighton-verdediger Joël Veltman kwam de bal bij Luis Díaz en die passeerde doelman Bart Verbruggen.

Liverpool ging na rust op zoek naar de winst, maar was voorin wat slordig. In de 65ste minuut ging plots alles goed: Alexis Mac Allister vond Mohamed Salah door het midden en die rondde af. Verbruggen voorkwam met een knappe redding nog de 3-1.

Ryan Gravenberch en Cody Gakpo moesten het bij Liverpool doen met een invalbeurt in de slotminuten.