De Scheldedelta
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Zeeuwen hopen provincie op de kaart te zetten na Unesco-predicaat

Het Scheldegebied, dat deels in Zeeland ligt, is vanaf nu een Global Geopark. Dat is een predicaat dat Unesco sinds 2015 toebedeelt aan gebieden die van internationaal belang zijn. Het is het tweede Nederlandse gebied dat deze Unesco-erkenning krijgt.

Het Scheldegebied ligt in Nederland en België. Het is 5500 vierkante kilometer groot en daarmee een van de grootste geoparken ter wereld, aldus Unesco. Over de toekenning is nauwelijks gediscussieerd, zegt Kristof Vandenberghe, hoofd aardwetenschappen van de VN-organisatie, tegen Omroep Zeeland. "De Scheldedelta is een uniek landschap. Het is voortdurend onderhevig geweest aan verandering. Het is zo uniek dat het absoluut de status Geopark verdient."

Ook in het rapport van Unesco staan lovende woorden. "Het park maakt gebruik van een verhaal dat de geologische en menselijke geschiedenis met elkaar verweeft om mensen bewust te maken van de kritieke kwetsbaarheid van de regio voor klimaatverandering", schrijft Unesco over de erkenning.

Verhaal over verleden en heden

In 2000 namen vier Europese gebieden het initiatief voor het Geopark-netwerk. In 2015 waren er 120 parken en besloot de VN-organisatie een Unesco-status toe te kennen.

De titel is niet hetzelfde als Werelderfgoed, een label dat is gericht op bescherming en behoud. Geologische gebieden die internationaal onderscheidend zijn en een verhaal vertellen over het verleden en heden, kunnen benoemd worden tot Geopark. Het keurmerk heeft geen juridische status, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wettelijk beschermde Natura 2000-gebieden. Het predicaat kan de bouw van hoogspanningsmasten of bedrijventerreinen niet verhinderen.

Stempel op het gebied

Het kan wel bijzondere plekken promoten. De erkenning biedt volgens Unesco een "nieuwe dimensie in het toeristische en recreatieve aanbod". Dat denkt de provincie Zeeland ook. Daar werd met grote vreugde op het nieuws gereageerd, schrijft de regionale omroep. Samen met de provincie Noord-Brabant en de Vlaamse provincies Antwerpen en West- en Oost Vlaanderen was er jaren gelobbyd voor deze erkenning.

"We kunnen trots zijn", zegt BBB-gedeputeerde Wilfred Nielen. "We drukken een stempel op het gebied en we laten iets moois zien van Zeeland." Het landschap moet meer een attractie worden voor toeristen en inwoners, vindt de provincie.

Gedeputeerde Wilfried Nielen is blij met het nieuws

De provincie wil het landschap gebruiken om meer plaatsen te promoten. Daarom komen op verschillende plaatsen informatieborden en zogeheten 'beleefobjecten', zoals uitkijktorens en loopsteigers. Zo krijgt het natuurlandschap de Yerseke Moer een beleefobject in de vorm van een uitzichtpunt.

Hondsrug

De status van een Unesco Global Geopark geldt voor vier jaar. Daarna volgt een evaluatie om te kijken of de status verlengd wordt. In 2015 werd De Hondsrug, in Groningen en Drenthe, als eerste van Nederland benoemd tot Unesco Global Geopark. Wereldwijd zijn er 213 van dat soort geoparken, verspreid over 48 landen.

Advertentie via Ster.nl