Koeien in de wei, archieffoto
NOS NieuwsAangepast

Europese natuurherstelwet in de ijskast, te weinig steun van lidstaten

De stemming van de Europese ministers voor milieu over de Europese natuurherstelwet van komende maandag is uitgesteld. Te weinig EU-landen steunen de wet. Daarom heeft EU-voorzitter België de plannen in de ijskast gezet.

Het is onduidelijk of de wet op een later moment alsnog in stemming wordt gebracht. "Het zal op een goed moment weer op tafel komen", zegt een Belgische diplomaat.

Met de natuurherstelwet wil de Europese Commissie - zoals de naam van de wet al zegt - de natuurgebieden in Europa herstellen. In de wet staat dat er in 2030 herstelmaatregelen moeten komen voor 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn. En in 2050 zou er voor 90 procent een herstelplan moeten zijn. Het gaat dan om beschermde Natura 2000-gebieden, maar ook om 'gewone' bossen of veengebieden.

Verder staan in de wet voorstellen om de biodiversiteit op (en onder) landbouwgrond te vergroten en weidevogels terug te brengen. Ook het verbeteren van de waterkwaliteit en het creëren en in stand houden van groen in steden komen erin voor. Alle lidstaten moeten op basis van de wet een eigen herstelplan maken.

De behandeling van de wet, een initiatief van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans, duurde lang. En in die periode is het project danig afgezwakt. Vooral de agrarische sector zag niets in strengere natuurregels.

'Met grote tegenzin'

Demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) maakte eerder deze maand bekend dat Nederland tegen de wet zal stemmen. Dit omdat Nederland niet aan de stikstof- en waterkwaliteitsdoelen zou kunnen voldoen, en er mogelijk nog meer onhaalbare doelen bij zouden komen.

Hiermee gaf de minister "met grote tegenzin" gehoor aan een wens van de Tweede Kamer. De meeste partijen, inclusief de eigen VVD-fractie van Van der Wal, steunden een motie van BBB en NSC. Daarin werd het kabinet opgeroepen in Europa tegen de wet te stemmen.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa is het verzet tegen de wet in de afgelopen week gegroeid. De stemming van de ministers is normaal gesproken een formaliteit. Eerder waren de lidstaten al akkoord gegaan, en ook het Europees Parlement stemde in met de wet.

Toch kondigde Hongarije kondigde deze week aan tegen te willen stemmen, net als Polen, Italië, Zweden en Nederland. Oostenrijk en België zouden de wet eveneens niet steunen door zich te onthouden van stemming.

Natuurorganisaties zijn allesbehalve blij met het uitstel van de natuurwet. "Wij blijven druk uitoefenen en strijden voor het belang van biodiversiteit", zegt directeur Jelle de Jong van het Wereld Natuur Fonds, die spreekt namens een coalitie van grote natuurorganisaties in Nederland. "Nergens in Europa gaat het zo slecht met natuur als in Nederland. En we hebben geen tijd meer te verliezen."

Ook de Europese tak van GroenLinks, European Greens, reageert op de beslissing van België, en stelt dat de Europese natuur gevaar loopt nu de natuurherstelwet er voorlopig niet komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl