'Franse politie voert pushbacks uit tegen migranten in bootjes op Kanaal'
De Franse politie probeert migranten die in bootjes het Kanaal oversteken met agressieve methodes tegen te houden. Dat doen ze onder meer door met hun patrouilleschepen snel rond migrantenboten te varen, schrijven de kranten Le Monde, Der Spiegel en The Observer na een maandenlang onderzoek in samenwerking met journalistiek onderzoekscollectief Lighthouse Reports.
Door de golfslag komt er water in de boten en zijn migranten gedwongen om te keren. Ook rammen patrouilleschepen tegen de boten aan en worden rubberboten met messen lek geprikt, waardoor migranten terug naar de kust moeten zwemmen.
De kranten baseren zich in hun onderzoek op onder meer videobeelden waarop de acties te zien zijn, gelekte documenten en verklaringen van ooggetuigen, grenswachten en hooggeplaatste ambtenaren. Pushbacks zijn Europa niet vreemd. Ook in de Middellandse Zee gebeurt het al jaren, ook al is het in strijd met Europese wetgeving.
Frankrijk erkent incident
De Franse autoriteiten ontkennen niet dat de politie een keer heeft ingegrepen door met golfslag een migrantenboot te vullen met water. Volgens de Fransen werd die actie uitgevoerd in het havengebied en probeerde de politie te voorkomen dat de migranten de open zee zouden bereiken. Het zou de enige keer zijn dat met een dergelijke manoeuvre een boot werd onderschept.
Verklaringen van vluchtelingen die zeggen dat agenten herhaaldelijk boten lek steken met messen, ook als de boten al in het water liggen en er migranten aan boord zijn, worden door de Franse autoriteiten ontkend.
Honderden miljoenen
Twee jaar geleden sloten het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een overeenkomst om het aantal asielzoekers dat via het Kanaal de oversteek naar Engeland maakt terug te dringen. Ze spraken af dat Frankrijk meer politieagenten zou inzetten om op de stranden te patrouilleren en boten met migranten tegen te houden. In ruil daarvoor kreeg Frankrijk 72 miljoen euro van het VK.
Een jaar geleden kwam daar nog een deal bij waarin werd afgesproken dat de Britten in ruil voor het tegengaan van migratie via het Kanaal honderden miljoenen euro's overmaken aan Frankrijk.
Die deal van vorig jaar wordt door Franse functionarissen als een keerpunt omschreven. Eerder weigerde Frankrijk het Britse verzoek om ook op zee in te grijpen. De Franse regering zei dat dat in strijd met het zeerecht en gevaarlijk is. Asielzoekers werden alleen teruggebracht naar Frankrijk als onderdeel van een reddingsoperatie.
De videobeelden en getuigenissen laten volgens de kranten zien dat die terughoudendheid verleden tijd is. De Britten zouden, om dat te bereiken, veel druk hebben uitgeoefend op de Fransen, op alle niveaus.