Inwoners van Kyiv schuilen in een metrostation
NOS NieuwsAangepast

Russische luchtaanvallen op Kyiv en Lviv, Polen meldt kruisraket in luchtruim

Bij Russische luchtaanvallen op Kyiv en de westelijke Oekraïense regio Lviv heeft een van de Russische kruisraketten kortstondig het Poolse luchtruim geschonden volgens strijdkrachten van dat land.

Volgens de luchtmacht van Oekraïne vernietigde de luchtverdediging 43 van de door Rusland gelanceerde luchtwapens, waaronder 18 raketten en 25 drones.

Een van de Russische kruisraketten die richting de westelijke Oekraïense regio Lviv werd gelanceerd, schond het Poolse luchtruim, aldus de Poolse strijdkrachten.

"Het object kwam het Poolse luchtruim binnen nabij de stad Oserdow en bleef daar 39 seconden", aldus de strijdkrachten van het NAVO-land op X. "Gedurende de hele vlucht werd het waargenomen door militaire radarsystemen."

Vliegtuigen ingezet

De strijdkrachten zeiden eerder dat Poolse en geallieerde vliegtuigen tijdens de aanval waren ingezet om de veiligheid van het Poolse luchtruim te garanderen, "wat kan leiden tot hogere geluidsniveaus, vooral in het zuidoosten van het land", klonk het.

De onderminister van Buitenlandse Zaken van Polen, Andrzej Szejna, heeft aangekondigd dat hij de Russische ambassadeur op het matje zal roepen naar aanleiding van het incident. Volgens Szejna zou de raket uit de lucht zijn geschoten als die langer boven Polen had gevlogen.

Het is niet voor het eerst dat het Poolse luchtruim wordt geschonden door een Russische raket. Eind december meldde het Poolse leger ook al een projectiel in het luchtruim. De raket vloog toen zo'n drie minuten over Pools grondgebied.

Luchtalarm gaat af in Kyiv, inwoners zoeken dekking in metrostation

De aanvallen op Kyiv zouden volgens lokale autoriteiten weinig schade hebben aangericht.

Burgemeester van Lviv meldde dat er geen aanvallen op de stad hebben plaatsgevonden, maar dat er ongeveer twintig raketten en zeven aanvalsdrones zijn gelanceerd richting de omgeving van Lviv, gericht op "kritieke infrastructuur". Om welke infrastructuur het gaat, is niet bekendgemaakt. Wel schrijft de regionale gouverneur op Telegram dat er bij de aanval brand is uitgebroken.

Ziekenhuizen zonder verwarming

Een Russische aanval op de stad Kryvyi Rih lijkt meer schade te hebben veroorzaakt. Daar werden verwarmings- en elektriciteitsnetwerken geraakt. Volgens de lokale autoriteiten zitten daardoor zes ziekenhuizen, 150 scholen en zo'n 75.000 inwoners tijdelijk zonder verwarming.

Vrijdagochtend was er een grootschalige Russische aanval op de Oekraïense energiesector. Oekraïne sprak toen van de grootste aanval op de sector in maanden: er werden tientallen drones en raketten afgevuurd op onder meer energiecentrales en een dam bij een waterkrachtcentrale.

Oekraïense aanval op Russische marine

Het Oekraïens leger heeft op zijn beurt vannacht aanvallen uitgevoerd op de Russische marine op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Oekraïne zegt dat het twee grote Russische landingsschepen, een communicatiecentrum en andere infrastructuur dat door de marine in de Zwarte Zee wordt gebruikt heeft geraakt.

Een Russische functionaris op de Krim sprak over een grote luchtaanval en dat de luchtverdediging boven de havenstad Sebastopol meer dan tien rakketten uit de lucht heeft gehaald. De omvang van de schade is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl