Endrick maakte zijn eerste goal voor de Braziliaanse nationale ploeg
NOS VoetbalAangepast

Tiener schiet Brazilië langs Engeland; supersnelle goals bij Duitsland en Oostenrijk

Engeland en Brazilië stonden zaterdagavond voor het eerst sinds 2017 weer eens tegenover elkaar. De grootheden in het voetbal hadden duidelijk goede zin en maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van op Wembley. Brazilië won met 1-0.

Duitsland verraste door een 2-0 oefenzege te boeken op vice-wereldkampioen Frankrijk. De Duitsers scoorden al na 7 seconden, net als Oostenrijk, tegenstander van Oranje op het EK van komende zomer.

Eerste goal voor tiener Endrick

Bij Engeland-Brazilië was vleugelflitser Vinícius Júnior al vroeg dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Kyle Walker. Aan de andere kant was het bijna raak voor Engeland toen Ollie Watkins, onlangs nog trefzeker tegen Ajax in de Conference League, voor de keeper opdook.

Beide ploegen bleven daarna stormen. Engeland gaf de ene na de andere voorzet, terwijl Brazilië gevaarlijk werd met snelle counters en zelfs nog een keer de paal raakte via Lucas Paquetá.

Vlak voor tijd kreeg de Engels-Braziliaanse taart de kers die het verdiende. De 17-jarige Endrick, het grootste talent van Brazilië, mocht invallen en luisterde dit op met een doelpunt. De speler van Palmeiras was er als de kippen bij om de rebound van een schot van Vinícius binnen te werken.

De goal had een luchtje van buitenspel, maar bleef na een VAR-check staan, waarmee Endrick het goudhaantje was van De Goddelijke Kanaries.

Daarnaast schoot Endrick zichzelf de geschiedenisboeken in: hij werd de jongste mannelijke speler ooit met een interlandgoal op seniorenniveau op Wembley.

Geen goals bij Ierland-België

België en Ierland zijn in een oefeninterland in een winderig Dublin niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. Na een halfuur spelen kreeg de 19-jarige Evan Ferguson de uitgelezen kans om de score te openen voor Ierland, maar zijn strafschop werd gekeerd door keeper Matz Sels.

Bakayoko werd flink op de huid gezeten door zijn tegenstanders

België speelde bepaald niet met de sterkste opstelling. Doelman Thibaut Courtois raakte onlangs opnieuw geblesseerd, terwijl ook Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne kampen met lichte blessures. Mede daardoor was er wel ruimte voor voormalig Vitesse-spits Loïs Openda en PSV'er Johan Bakayoko.

Bakayoko mocht het vanaf de aftrap laten zien. De PSV-aanvaller maakte een gretige indruk en probeerde het met verschillende dribbels, maar werd vaak tegen de grond gewerkt door zijn directe tegenstander Robbie Brady. Hij mocht daarnaast de Belgische corners nemen, maar wist hiermee amper teamgenoten te bereiken.

De belangrijkste wapenfeiten van Bakayoko waren een schot in de eerste helft dat ruim over ging en een handige kopbal in de tweede helft, waarmee hij Openda een schotkans bood. Tot goals of assists leidde het niet, en na iets meer dan een uur spelen werd hij gewisseld.

Ieren beter

Voor Domenico Tedesco, de bondscoach van België die onlangs zijn contract verlengde tot 2026, zal de wedstrijd leerzaam zijn geweest. In grote delen van het duel was Ierland de betere ploeg. De Belgen zelf kwamen pas na 75 minuten tot een uitgespeelde kans: een schot van Thomas Meunier werd knap gestopt door keeper Caoimhín Kelleher.

De Rode Duivels hoeven voor het komende duel niet ver te reizen, want dinsdagavond spelen ze op Wembley een oefenwedstrijd tegen Engeland.

Vliegende start Oostenrijk

De laatste tegenstander van Oranje in de groepsfase van het EK komende zomer is Oostenrijk, dat een oefenwedstrijd afwerkte tegen buurman Slowakije. De Oostenrijkers wonnen met 2-0.

Dat duel begon met een bizarre goal. Vanaf de aftrap dribbelde Christoph Baumgartner direct door de Slowaakse verdediging, om vanaf 20 meter overtuigend raak te schieten. Op dat moment waren er zeven seconden gespeeld.

Lang leek het bij die ene goal te blijven, maar vlak voor tijd maakte Andreas 'Andi' Weimann er nog 0-2 van door een Oostenrijkse counter af te maken met een prima schot in de bovenhoek.

Nóg een goal na 7 seconden

Ook bij Frankrijk-Duitsland was het zeer vroeg raak. Vanaf de aftrap kregen de Duitsers de bal bij Florian Wirtz, die al na zeven seconden heerlijk raak schoot van buiten het strafschopgebied.

Wirtz schiet al na zeven seconden raak met een heerlijke uithaal

Hoewel Frankrijk, aangevoerd door sterspeler Kylian Mbappé, daarna beter was en enkele goede kansen creëerde, kwam het maar niet tot scoren. Dat deden de Duitsers aan de andere kant wel.

Vlak na rust werd Jamal Musiala achter de defensie bereikt met een lange pass. De behendige dribbelaar van Bayern München omspeelde de keeper, behield het overzicht en stelde Kai Havertz in de gelegenheid om te scoren. Die schoof eenvoudig binnen.

Rentree Kroos

Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe dominanter Duitsland werd. In het laatste halfuur werd vice-wereldkampioen Frankrijk bij vlagen overklast.

Zo luisterde Duitsland de rentree van Toni Kroos, die het nationale team gedag had gezegd in 2021, op met een knappe uitoverwinning op Frankrijk. De Duitse fans genoten er hoorbaar van en begeleidden hun team luidkeels zingend naar het laatste fluitsignaal.

Vijfvoudig Champions League-winnaar Kroos maakte zijn rentree in de Duitse ploeg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl