NOS Nieuws

Wekdienst 23/3: Russen rouwen om doden bij Moskou • Landelijke opschoondag

Goedemorgen! In Rusland wordt gerouwd om de doden van de aanval op het theater bij Moskou en vrijwilligers ruimen zwerfvuil op tijdens de Landelijke Opschoondag.

Eerst het weer: Vandaag trekken talrijke maartse buien over het land, soms met onweer of hagel. Tussendoor schijnt de zon en loopt het kwik op naar 9 graden. Tijdens pittige buien is het enkele graden koeler

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Rusland wordt het nieuws vandaag beheerst door de aanval op het theater in de buurt van Moskou van gisteren. In heel Moskou zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Er is meer bewaking op luchthavens en treinstations. Eerder maakte de burgemeester van de stad al bekend dat alle grote publieke evenementen zijn afgelast.
  • Tienduizenden vrijwilligers ruimen zwerfvuil op tijdens de 22e editie van de Landelijke Opschoondag. Behalve individuele burgers doen ook onder meer sportclubs en scholen mee. Ook langs de Nederlandse oevers van de Maas wordt schoongemaakt, tijdens de Maas Cleanup.
  • In Slowakije zijn verkiezingen voor een nieuwe president. De populaire president Caputová heeft zich niet herkiesbaar gesteld vanwege talloze bedreigingen aan haar adres. Oud-premier Pellegrini en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Korcok gaan aan kop in de peilingen. Pellegrini is een bondgenoot van de huidige premier Fico en wil de banden met Moskou verbeteren. Korcok staat bekend als pro-Oekraïens

Dit is er vannacht gebeurd:

De nacht werd beheersd door de aanslag in een stad in de regio Moskou. Daar drongen zeker drie zwaarbewapende mannen een concertgebouw binnen en openden gericht het vuur op de aanwezigen. Volgens de Russische autoriteiten zijn er zeker 60 doden en 145 gewonden gevallen. President Poetin heeft nog niet gereageerd op de aanslag.

Hier lees je een overzicht van wat we nu weten over de aanslag. In dit artikel duiden experts de claim van IS dat ze achter de aanslag zitten en wordt er gekeken hoe er in Rusland gereageerd wordt op die claim.

Volg hier het laatste nieuws over de aanslag bij Moskou in een liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een groep inwoners van Drenthe die tien jaar lang 's nachts plaatsnaambordjes beplakte met namen in de streektaal, stopt ermee. Volgens Drents op Stee is het doel grotendeels bereikt en kan de actiegroep daarom worden opgeheven.

Drentse 'dialectbende' stopt ermee

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl