Foto ter illustratie.
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Limburgse huisarts ook in hoger beroep veroordeeld voor verkrachting patiënten

Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum is in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel omdat hij meerdere patiënten heeft verkracht. Ook mag hij veertien jaar zijn beroep niet uitoefenen.

Het seksueel misbruik van vier patiënten vond plaats tussen 2016 en 2019 in zowel de praktijk van de man als tijdens huisbezoeken. De slachtoffers zijn volgens 1Limburg op hoge leeftijd.

De man handelde volgens het gerechtshof op geraffineerde wijze. Zo was hij op de hoogte van de kwetsbaarheden van zijn patiënten en deed hij alsof hij bepaalde medische handelingen deed, terwijl hij eigenlijk seksuele handelingen uitvoerde.

De huisarts handelde "puur uit het oogpunt van eigen seksuele behoeftebevrediging" en maakte volgens het hof misbruik van zijn positie als huisarts. Het vertrouwen dat patiënten in hem hadden is hierdoor ernstig geschaad, aldus de rechter. Volgens het gerechtshof lijkt de huisarts nog steeds niet te begrijpen hoe kwalijk zijn gedrag is.

Hogere straf

De straf van het gerechtshof in Den Bosch valt hoger uit dan de straf die hij van de rechtbank Limburg kreeg. Die legde hem in eerste instantie een celstraf van vier jaar en zes maanden op. Ook kreeg hij toen een beroepsverbod van vijf jaar.

De man raakte eerder al in opspraak omdat hij seks zou hebben gehad met een patiënte, meldt 1Limburg. De huisarts werd hiervoor vrijgesproken omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat deze vrouw wilsonbekwaam was.

Advertentie via Ster.nl