Behalve Rusland en China stemde ook Algerije tegen
NOS NieuwsAangepast

Rusland en China vetoën oproep in Veiligheidsraad tot staakt-het-vuren Gaza

Rusland en China hebben een oproep van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd voor een "onmiddellijk en langdurig" staakt-het-vuren in Gaza. In De oproep was door de VS opgesteld. Het staakt-het-vuren zou ongeveer zes weken moeten duren, een periode waarin de meer dan 2 miljoen inwoners van Gaza op grote schaal humanitaire hulp zouden kunnen krijgen. Ook zouden Israël en Hamas worden aangespoord om tot een duurzaam bestand te komen en zou Hamas alle Israëlische gijzelaars moeten laten gaan.

Volgens Rusland en China ging de oproep niet ver genoeg. De Russische VN-ambassadeur zei dat de oproep tot een staakt-het-vuren "niet duidelijk genoeg" was geformuleerd. Ook zou zo'n staakt-het-vuren Israël "effectief groen licht" geven om de strijd voort te zetten, terwijl dat land op het punt staat om de stad Rafah aan te vallen, aldus de Russische ambassadeur. Voor de resolutie stemmen, zou in zijn ogen een "schande" zijn.

Ook China wil een onmiddellijk staakt-het-vuren, maar dan zonder verdere voorwaarden. Ook Algerije, niet-permanent lid van de raad, stemde tegen. Guyana onthield zich van stemming. De overige tien leden stemden voor.

Cynisch

De ambassadeur van de VS noemde het vetoën door Rusland en China "cynisch". "De overgrote meerderheid van de Veiligheidsraad stemde voor de resolutie, maar Rusland en China kozen ervoor om hun veto te gebruiken", zei ze.

Volgens haar deden ze dat alleen omdat de resolutie door de VS was opgesteld. Ook bekritiseerde ze beide landen omdat die de terreuraanval van Hamas van 7 oktober op Israël nooit hebben veroordeeld.

De Franse president Macron zegt dat Frankrijk nu "met Amerikaanse, Europese en Arabische partners" een nieuwe resolutie wil opstellen. Hij zei hoop te hebben dat China en Rusland die resolutie niet zullen vetoën.

De VN-Veiligheidsraad sprak zich al twee keer uit over de verslechterende humanitaire situatie in Gaza. Over een oproep tot een staakt-het-vuren werden de leden het nooit eens.

De VS blokkeerde zo'n oproep drie keer, onder meer omdat daarin de terreuraanval van Hamas van 7 oktober op Israël onvoldoende zou worden veroordeeld. De VS is de belangrijkste bondgenoot en wapenleverancier van Israël. Dat het nu zelf oproept tot een bestand is een teken dat de druk op Israël wordt opgevoerd om de gevechten te stoppen.

Honger

Een internationale groep van experts waarschuwde dat in de hele Gazastrook hongersnood kan uitbreken, omdat Israël de grenzen grotendeels dichthoudt. Huishoudens slaan dagelijks maaltijden over. In het noorden van Gaza is de situatie volgens de experts nu al catastrofaal, wat betekent dat er mensen sterven door voedselgebrek.

De terreuraanval van Hamas van 7 oktober op Israël kostte het leven aan zo'n 1200 mensen, Israëliërs en mensen met een andere nationaliteit. De bombardementen op Gaza en de Israëlische inval in de Gazastrook hebben volgens het onder controle van Hamas staande ministerie van Gezondheid in Gaza aan meer dan 32.000 Palestijnen het leven gekost.

Het ministerie maakt in de cijfers geen onderscheid tussen Hamas-strijders en burgers. Twee derde van de doden aan Palestijnse kant zijn vrouwen en kinderen, stelt het ministerie. Internationale hulporganisaties noemen de cijfers van het ministerie betrouwbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl