PSG en Barcelona winnen in Champions League, Groenen valt geblesseerd uit

Paris Saint-Germain is de kwartfinales van de Champions League voor vrouwen begonnen met een 2-1 uitzege bij het Zweedse BK Häcken. Jackie Groenen stond in de basis bij de Franse formatie, maar moest zich kort voor rust laten vervangen.

Later op de avond boekte Barcelona, dat vorig jaar juni in Eindhoven de Champions League-finale met 3-2 won van VfL Wolfsburg, een 2-1 overwinning bij het Noorse SK Brann.

BK Häcken had FC Twente uit de groepsfase van het toernooi gehouden en verloor daarin alleen een keer van Chelsea. PSG, dat ondanks een nederlaag in Amsterdam eerste werd in de groep van Ajax, was echter niet onder indruk en kwam halverwege de eerste helft op voorsprong.

Alerte debutante

Een kopbal van Tabitha Chawinga kon nog gekeerd worden door doelvrouw Jennifer Falk, maar de bal viel voor de voeten van de 21-jarige Amerikaanse Eva Gaetino die alert reageerde en haar Champions League-debuut opsierde met een doelpunt.

De thuisploeg moest het doen met veel minder balbezit, maar ging toch met 1-1 rusten. Na een duwfout op Anna Anvegard mocht Rasul Rosa Kafaji aanleggen vanaf elf meter. De Poolse Katarzyna Kiedrzynek pakte de halfhoog ingeschoten bal, waarna Kafaji vallend de rebound binnenkopte: 1-1.

Rusul Kafaji benut koppend de rebound na haar gemiste strafschop

Kort daarna verliet Oranje-international Groenen, de enige Nederlandse aan de aftrap, met ogenschijnlijk een knieblessure het veld. De middenveldster werd vervangen door landgenote Lieke Martens.

Na rust werd werd een treffer van Chawinga, die via binnenkantpaal scoorde, wegens randje buitenspel afgekeurd. Een kwartier voor tijd mocht ze alsnog de handen in de lucht steken toen een doorgeschoten voorzet bij haar terechtkwam en ze zich geen moment bedacht: 1-2.

Kleine zege Barcelona in Noorwegen

SK Brann kreeg bezoek van Barcelona, dat vorig seizoen de Champions League voor de tweede keer in drie jaar won. De Spaanse ploeg, met Oranje-international Esmee Brugts op de bank maar wel wereldvoetbalster van het jaar Aitana Bonmati in de gelederen, nam meteen het initiatief.

Dat leidde al snel tot kansen en ook het openingsdoelpunt. Uitgerekend de Noorse Caroline Graham Hansen deed haar landgenotes al na negen minuten pijn na een hoekschop die ze zelf nam. De aanvalster combineerde met twee ploeggenotes en haalde vervolgens hard uit.

Cecilie Redisch Kvamme (rechts) met de 1-1 uit een moeilijke hoek

Het was daarna aan Brann-keepster Aurora Watten Mikalsen te danken dat de score niet snel opliep. Brann kwam zelfs langszij toen na een snelle counter aanvoerster Cecilie Redisch Kvamme uit een lastige hoek Cata Coll passeerde. Tot zichtbaar ongeloof van de maakster zelf.

Op slag van rust was Irene Paredes dicht bij een nieuwe Spaanse voorsprong, maar zij trof van dichtbij de lat. Na de pauze hield de belegering van het Noorse doel aan en leek de 1-2 een kwestie van tijd.

Invalbeurt Brugts

Die kwam er in de 72ste minuut na een vloeiende Catalaanse aanval waartegen geen Noors kruid gewassen bleek. Bonmati bediende Salma Paralluelo, die zich handig vrij draaide en Watten Mikalsen kansloos liet.

De 1-2 van Salma Paralluelo in de maak

Brugts mocht uiteindelijk ook nog wat minuten maken bij Barcelona. Ze zag van nabij hoe Watten Mikalsen een schot van Bonmati via de lat overtikte en de Noorse schade beperkt hield.

Volgende week donderdag zijn de returns in Parijs (21.00 uur) en Barcelona (18.45 uur).