Bijna was golfer Van Driel gestopt, nu is hij toernooiwinnaar: 'Winnen moet je overkomen'
Sarah Westphal
redacteur NOS Sport
Sarah Westphal
redacteur NOS Sport
"Gefeliciteerd, hè! Mag ik even een foto met je maken?" Golfer Darius van Driel knikt vriendelijk naar een enthousiast medelid van De Noordwijkse Golfclub, waar hij al twintig jaar rondloopt. "Natuurlijk mag dat! Hoe is het trouwens met je?"
De 34-jarige golfer is eindelijk even terug in Nederland na zijn winst onlangs op de Kenia Open, waarmee hij de vijfde Nederlander ooit werd met een titel op de Europese Tour. Rolf Muntz, Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber en Joost Luiten gingen hem voor.
En dat terwijl Van Driel vorig jaar nog dreigde zijn tourkaart te verliezen. "Heel frustrerend. Het lukte gewoon niet. Op een gegeven moment ga je aan jezelf twijfelen. Ben ik wel goed genoeg?"
Vorm en vertrouwen
Door die mindere vorm was hij bijna afgezakt naar de Challenge Tour. Dat zou sportief, maar ook financieel een stap terug zijn. Dat zag de golfer uit Den Haag niet zitten. "Toen heb ik wel overwogen om te stoppen. Ik zeg altijd: als de sport je meer kost dan dat het oplevert, is het een hobby. Dan moet je iets anders gaan doen."
Zover is het niet gekomen. Via de zogeheten qualifying school wist Van Driel 1 van de 25 speelkaarten voor de Europese Tour te pakken. "Het viel mijn kant op."
"Dat is vorm", gaat de golfer verder. "En vorm kan je niet voorspellen. Je moet het pakken wanneer het er is. Vertrouwen blijven houden is het lastigste. Dat wordt zo makkelijk afgebroken en heel moeilijk weer opgebouwd."
Tien procent
Van Driel is voor het eerst sinds zijn toernooizege weer bij zijn vertrouwde golfclub in Noordwijk. Hij pakt een golftee uit z'n zak, prikt 'm in het gras en tovert ergens een balletje vandaan. Van Driel zwaait een keer met zijn club zonder de bal te raken, de swing erna is wél raak. De bal verdwijnt al gauw uit het zicht.
"Eigenlijk is het balletje goed slaan maar tien procent van het hele gebeuren", merkt hij op. "Alles eromheen moet kloppen. Het is zo'n mentale sport. Elke afleiding kan ervoor zorgen dat je geen goede prestatie kan afleveren."
En in Nairobi klopte eind vorige maand alles. "Winnen moet je overkomen. Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat je in het toernooi blijft en daar hoort ook een beetje mazzel bij. Heel raar hoe dat werkt, maar zo heb ik wel gewonnen."
Door die toernooiwinst mag de Hagenaar nu sowieso twee jaar golfen op het hoogste niveau. Dat geeft hem rust en meer controle. "Nu kan ik wat experimenteren zonder dat ik het risico loop om mijn tourkaart te verliezen."
Clubs van Ebay
Eigenlijk houdt Van Driel niet zo van verandering. Dat blijkt wel uit de putters die hij gebruikt. Hij speelt het liefst met een model dat niet meer wordt gemaakt, maar via Ebay heeft Van Driel toch nog twee reserveputters van hetzelfde model op de kop kunnen tikken. "Voor 35 dollar, dat is helemaal niks. Normaal leg je daar 300 euro voor neer", grijnst hij.
Veel ogen waren twee weken geleden op hem gericht toen hij voor het eerst sinds zijn zege weer in actie kwam op de tour. In Zuid-Afrika viel het resultaat tegen: Van Driel werd 74ste. Volgens de golfer het resultaat van de periode ervoor, waarin hij zo geleefd werd. "Het lichaam voelde zwaar, mentaal kwam ik er niet in."
Op de vraag of dat teleurstellende resultaat zijn sleutels - vorm en vertrouwen - aantast, antwoordt hij stellig: "Nee. Mentaal had ik het dat weekend zwaar, maar de eerste rondes kwam ik wel gewoon door. Dan merk je dat de vorm er wel gewoon nog is."
En dus komt hij deze week vol vertrouwen in actie bij de Singapore Classic. "Ik laat mijn clubs spreken", besluit Van Driel. "Ik speel, en dan zien we wel wie de beste is."