NOS Nieuws

Wekdienst 20/3: Debat over 'programkabinet' • Blijft vonnis Bouterse overeind?

Goedemorgen! De Kamer buigt zich vandaag over het eindverslag van informateur Putters, in het bijzonder over het voorgestelde 'programkabinet'. En de rechtbank in Den Haag doet uitspraak in een zaak over geluidshinder rond Schiphol.

Eerst het weer: Vanochtend steeds meer ruimte voor de zon, in het noorden meer bewolking en soms wat regen. Bij een zwakke zuidenwind wordt het 14 graden op de Wadden tot 18 graden in het zuiden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over het eindverslag van informateur Kim Putters, waarin hij voorstelt om PVV, VVD, NSC en BBB te laten praten over een 'programkabinet'. De oppositie wil weten hoe dat verschilt van een regulier kabinet. De Kamer moet ook een nieuwe informateur kiezen, die de inhoudelijke gesprekken tussen de vier partijen gaat leiden. Het debat is vanaf 10.15 uur te volgen bij de NOS op NPO 1 en onze site/app.
  • Het Surinaamse Hof van Justitie besluit of de celstraf van oud-president Desi Bouterse wordt gehandhaafd nu de rechtsgang wordt betwist. Advocaten van Bouterse willen dat het vonnis wordt opgeschort, omdat ze een onderzoek willen naar de langdurige rechtszaak. Bouterse is op dit moment voortvluchtig.
  • De rechtbank van Den Haag doet uitspraak in een zaak die omwonenden van Schiphol hebben aangespannen tegen de Staat. De omwonenden, verenigd in de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), eisen dat de overheid de wet handhaaft wat betreft geluidshinder rond de luchthaven.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse staat Texas mag een strenge migratiewet niet uitvoeren. Dat is de voorlopige uitkomst van een felle juridische strijd vannacht tussen Texas en de regering van president Biden.

De staat kreeg gisteravond toestemming om zelf migranten op te pakken, op te sluiten en uit te zetten, als ze ervan verdacht worden illegaal de grens te zijn overgestoken, maar enkele uren later draaide een rechter het besluit weer terug.

Critici vrezen dat de wet gaat leiden tot het scheiden van gezinnen en meer discriminatie, maar volgens de Republikeinse gouverneur Abbott van Texas is de wet noodzakelijk om illegale migratie te bestrijden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Cd's, dvd's en zelfs cassettes, er is bijna geen Nederlander te vinden die deze vormen van digitale opslag niet kent. Maar als het over floppydisks of diskettes gaat, zullen een stuk meer wenkbrauwen gaan fronsen.

De floppydisk van Sony, met een disklezer (foto uit 1997)

De vierkante plastic schijfjes zijn hier al jaren uit de mode, maar in het hypermoderne Japan worden de stokoude floppies uit de jaren 80 nog altijd volop gebruikt, ook al hebben die zo weinig opslagruimte dat je er met moeite één foto van je smartphone op kunt zetten.

Benieuwd waarom Japanners zo moeilijk van de diskette af komen? Lees hier de reportage van correspondent Anoma van der Veere:

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl