NOS Voetbal

Nieuwe vrouwenprofclub in de maak met Olympisch Stadion als thuisbasis

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

Er is een nieuwe profvoetbalclub in de maak die zich als eerste Nederlandse profclub volledig op vrouwen wil richten. De club gaat Hera heten en wil de wedstrijden gaan spelen in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

"Het voetbalsysteem moet anders. Profclubs zijn van oudsher gebouwd rondom de mannen. We willen dat vrouwen altijd op nummer één staan", zegt oprichter Marieke Visser.

De 39-jarige Visser heeft een achtergrond in marketing en een liefde voor vrouwenvoetbal. Ze bedacht het idee voor Hera vorig jaar mei uit verbazing dat de vrouwen van Ajax na de landstitel in 2023 geen officiële huldiging kregen. "Dat zou bij de mannen nooit zijn gebeurd."

Haar plan? Een nieuwe Amsterdamse club met de focus op vrouwen. "Waar vrouwen niet hoeven te vechten voor hun plek. Voor erkenning. Voor een goed salaris of de beste faciliteiten."

'Wij willen een voetbalclub waar de vrouwen altijd op nummer één staan'

Wat begon als idee op een A4'tje, groeide uit tot een ambitieus businessplan. Er zijn vijf grote investeerders, onder wie Funda-oprichter Marijn Pijnenborg, die ervoor moeten zorgen dat de club financieel van start kan.

Daarnaast krijgt Visser hulp van experts uit de voetbalwereld, zoals (voormalig) internationals, maar ook Barbara Barend en Hesterine de Reus, die als een van de weinige Nederlandse vrouwen het hoogste trainersdiploma heeft.

Het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt de thuisbasis van Hera, vernoemd naar de Griekse godin van de Olympusberg.

In 2009 speelden de Oranje Vrouwen in het Olympisch Stadion hun eerste toernooi

"In 1928 deden hier voor de allereerste keer vrouwen mee in het atletiek" zegt stadiondirecteur Carla de Groot. "Ook dit is een doorbraak."

KNVB zoekt uit

Wel bestaat het plan nu alleen nog op papier. De huidige reglementen van de KNVB bieden geen ruimte voor de plannen van Hera als nieuwe betaaldvoetbalorganisatie (bvo). De KNVB geeft aan een open houding te hebben voor initiatieven die het voetbal verder helpen.

"We onderzoeken momenteel of en op welke wijze we het reglementair mogelijk kunnen maken dat een vrouwen-bvo toetreedt tot de sectie betaald voetbal in Nederland", aldus de bond, die sinds half 2023 van het plan weet.

Als het kan en mag, dan moet er nog over worden gestemd door de clubs, de centrale spelersraad en de bondsvergadering.

Visser zelf hoopt vanaf seizoen 2025/26 te starten, maar in welke divisie en onder welke voorwaarden is nog niet duidelijk. Wel is ze al in gesprek met eventuele partnerclubs, zoals Almere City, dat sinds dit seizoen bij de mannen in de eredivisie uitkomt. "City is een mooi voorbeeld van een club die jong en ambitieus is, net als wij."

Geld en succes

Hoe het team zal worden samengesteld, weet Visser nog niet. Maar alle speelsters krijgen een contract.

"Het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau tillen begint met iedereen goed betalen en met goede arbeidsvoorwaarden", zegt ook investeerder Pijnenborg. "Andere successen komen dan vanzelf, zoals binnen tien jaar de Champions League winnen."

FC Barcelona won vorig jaar de Champions League, Hera hoopt dat binnen 10 jaar ook te doen

Hoeveel geld heeft een nieuwe profclub eigenlijk nodig als je staf en speelsters goed wilt betalen en ze alle faciliteiten wilt bieden? "Het gaat om een serieuze investering voor de lange termijn. Je hebt meerdere miljoenen nodig voor de eerste jaren om mee te kunnen draaien op het hoogste niveau", becijferde Pijnenborg.

Met welke bedragen Hera precies gaat werken, wil Visser niet zeggen: "Een gemiddelde vrouweneredivisiebegroting begint bij een paar ton. De vrouwen van Olympique Lyonnais hebben een begroting van acht miljoen. We weten wat we nodig hebben."

Innovatie

Er zijn dus diepe zakken nodig. Is het een filantropisch project? "Dit is zeker geen maatschappelijk project, maar een commerciële kans", zegt Visser.

Ze baseert zich onder andere op een UEFA-rapport waarin staat dat de waarde van vrouwenvoetbal de komende jaren zal verzesvoudigen tot 686 miljoen euro in 2033.

Stadiondirecteur De Groot juicht initiatief Hera toe: 'Dit past hier zo goed'

"Hera gaat over iets nieuws", vult Pijnenborg aan. "Vrouwenvoetbal is geen mannenvoetbal. Innovatie heeft soms een eigen focus nodig."

Twee profteams

En hoe zit het met een eigen stad? Heeft Amsterdam naast Ajax Vrouwen wel ruimte voor een tweede team?

Visser: "Rotterdam heeft drie profclubs, dus dat lijkt me geen probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl