NOS Voetbal

Wijnaldum over zijn keuze voor Saudi-Arabië: 'Iedereen is welkom'

Georginio Wijnaldum is terug bij het Nederlands elftal, voor het eerst sinds zijn controversiële overstap naar Al-Ettifaq in Saudi-Arabië. Dinsdagochtend sprak hij in Zeist in aanloop naar de oefenduels met Schotland (vrijdag) en Duitsland (dinsdag) voor het eerst openlijk over zijn transfer van afgelopen zomer.

"Iedereen heeft een beeld van Saudi-Arabië, maar ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij heel anders is", aldus Wijnaldum. "Ik moet wel zeggen dat mijn wereldje vrij klein is. Ik ga trainen en af en toe de stad in. Echt kijken hoe de samenleving in elkaar zit en kijken wat wel en niet kan en of homo's wel of niet ergens worden toegelaten, dat heb ik niet gezien. Van wat ik wel gezien heb, is iedereen welkom."

Wijnaldum over zijn keuze voor Saudi-Arabië: 'Iedereen is welkom'

Saudi-Arabië krijgt wereldwijd veel kritiek vanwege het negeren van de mensenrechten en omdat kroonprins Mohammed bin Salman met harde hand regeert. De keuze van Wijnaldum om daar te gaan voetballen was extra opvallend omdat hij zich in het verleden vaak uitsprak tegen racisme en pleitte voor inclusiviteit.

Wijnaldum twijfelde of hij wel moest praten over zijn nieuwe thuisland. "Ik heb het heel erg naar mijn zin. Heel veel mensen hebben een vooroordeel over Saudi-Arabië, dus ik weet niet of mensen mij gaan geloven. Maar ik heb besloten eerlijk te zijn en mijn verhaal te vertellen."

"Voor mij is er niet veel veranderd. Ik ben iemand die niet drinkt of veel stapt. Alleen voetballend is het niet altijd even makkelijk. Het is heel anders dan in Europa. De cultuur is anders, de beleving van voetbal is anders. Daar moest ik wel aan wennen."

Speelminuten

Koeman heeft al laten doorschemeren dat Wijnaldum minuten gaat maken de komende tijd. Voor de middenvelder is het een uitgelezen mogelijkheid om een plekje in de EK-selectie te bemachtigen. "Ik ben hier niet om te laten zien dat ik het niveau aankan, maar om te laten zien dat ik hier hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl