NOS Voetbal

Koeman vooral benieuwd naar Wijnaldum: 'Is hij nog van waarde?'

Ronald Koeman gaat deze week beoordelen of Georginio Wijnaldum nog altijd het niveau heeft om van waarde te zijn voor het Nederlands elftal. De bondscoach is van plan om de 33-jarige middenvelder speeltijd te geven in de komende oefenduels.

Wijnaldum speelt sinds dit seizoen voor Al-Ettifaq in Saudi-Arabië. Volgens Koeman, die de middenvelder onlangs met directeur topvoetbal Nigel de Jong heeft opgezocht, speelt de 90-voudig international op een niveau dat "soms" vergelijkbaar is met het voetbal in Europa.

Koeman vooral benieuwd naar Wijnaldum: 'Is hij nog van waarde?'

"Ik heb een verleden met Gini", verklaart Koeman de rentree van Wijnaldum in zijn selectie voor de oefenduels met Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart).

"Ik kan hem nu een week aan het werk zien. Ik ben benieuwd hoe hij zich in de groep beweegt, maar ik wil vooral weten of hij als speler nog een toegevoegde waarde heeft."

Koeman wilde de terugkeer van Wijnaldum, die met Oranje twee eindtoernooien heeft meegemaakt, niet als een examen beschouwen. "Een examen? Ik denk dat dit een beetje voor iedereen geldt, omdat er niet zoveel momenten meer volgen richting het EK", aldus de bondscoach.

Middenveld-puzzel

Voor Koeman is het een tegenvaller dat hij in deze periode niet over de geblesseerde Frenkie de Jong beschikt. Hij had graag willen beoordelen wie er op het middenveld het beste aan de spelmaker van Barcelona kan worden gekoppeld.

Nederland heeft momenteel een overschot aan middenvelders in de selectie. "Ik denk dat ik wel weet wie goed met Frenkie kan spelen, maar dat ga ik nu hier niet zeggen", hield Koeman zich op de vlakte.

"Ik denk dat meerdere spelers met Frenkie kunnen spelen, want goede voetballers kunnen altijd goed met elkaar spelen. Ik heb het plaatje grotendeels in mijn hoofd, maar nog niet helemaal."

Ook de afwezigheid van Brian Brobbey is een streep door de rekening voor Koeman. Hij zit, in tegenstelling tot zijn verdedigers en middenvelders, niet ruim in de topaanvallers. De aanvaller van Ajax kreeg zondag in het uitduel met Sparta last van zijn hamstring.

"Hij was voor mij een optie voor de spitspositie", aldus Koeman, die vindt dat Brobbey de dupe is geworden van het veeleisende speelschema van Ajax. "Het past een beetje bij het hedendaagse voetbal dat voetballers op de limiet moeten spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl