Heerenveen-supporters worden onder controle gehouden door stewards
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

'Familieclub' sc Heerenveen baalt van geweld in stadion waarbij kind gewond raakte

Sc Heerenveen baalt enorm van het geweld dat uitbrak in de laatste minuten van de wedstrijd tegen Feyenoord (2-3) zondag. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen toen thuisfans de confrontatie wilden aangaan met Feyenoord-supporters.

Een kind kreeg een aansteker tegen zijn hoofd en moest met een bebloed hoofd worden afgevoerd. Algemeen directeur Ferry de Haan van sc Heerenveen noemt het voorval "heel treurig". "Het moest een voetbalfeest zijn, dat was het 88 minuten lang. Dit is absoluut iets dat niet te tolereren valt."

Met het jongetje dat gewond raakte door de aansteker gaat het redelijk goed. "Wij zullen als club richting hem goede nazorg bieden. Wij zullen hem op een gepast moment met de familie uitnodigen en laten zien dat het ook 90 minuten lang een voetbalfeest kan zijn", zegt De Haan tegen Omrop Fryslân.

Familieclub

Burgemeester Avine Fokkens van Heerenveen wil dat de club zijn imago als "familieclub" niet verliest door het incident. "We waren altijd de club die bekendstond om de gemoedelijke sfeer, elke wedstrijd begint met het Friese volkslied, wedstrijden waar iedereen graag naartoe wil komen. Dat dat beeld de laatste tijd aan het veranderen is, vind ik ontzettend jammer", zegt Fokkens.

"Door dit soort incidenten krijg je natuurlijk heel gauw dat ouders denken: ja jongens, dat gaan we niet meer doen. Richting hen wil ik aangeven: we zijn er ook juist voor dit soort supporters. Ik kan me niet voorstellen dat de club daar anders in staat."

Volgens de regionale omroep ging het mis in het vak naast het uitvak. Een groep van zo'n twintig Feyenoord-supporters zat tussen de Heerenveen-aanhang. Toen de 2-3 in de eindfase viel, ging het mis tussen de twee groepen.

Twee arrestaties

Stewards konden een grote escalatie voorkomen. "Het is niet tot een echte confrontatie gekomen, maar er zijn wel zaken gebeurd die we gewoon niet willen", zegt De Haan. "Alles wordt nu onderzocht, geëvalueerd, en daar zullen we op wachten om te kijken hoe we dat in de toekomst gaan voorkomen."

Burgemeester Fokkens hoopt aan de hand van beelden daders te identificeren. "Tegen die mensen zullen we maatregelen gaan treffen."

De politie heeft na de wedstrijd twee mensen aangehouden in de buurt van het stadion, één vanwege het mishandelen van een omstander, een ander voor het gooien van een steen richting de politie en het bezit van vuurwerk.

Heerenveen wil in de toekomst niet gaan voetballen zonder uitsupporters: "We willen een gastvrije club zijn en blijven", zegt De Haan. "Spelen zonder supporters maakt het wel erg saai", vult Fokkens aan.

Advertentie via Ster.nl