De dolken werden te koop aangeboden op een beurs in Houten
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Verzamelaars mochten nazi-dolken te koop aanbieden op beurs Houten

Twee handelaren die nazi-dolken met hakenkruizen en SS-symbolen te koop aanboden op een beurs in Houten in 2021, deden niets strafbaars. Ook de organisator van de Militaria-beurs valt niets te verwijten, heeft de rechtbank bepaald.

Een 54-jarige standhouder uit Ede en een 57-jarige man uit Venray hadden dolken te koop staan waarin het logo van de SS en het SS-motto 'Meine Ehre heißt Treue' stonden gegraveerd. Dit soort dolken werd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan leden van de elite-eenheid van de nazi's. De organisator wist van de aanwezigheid van de dolken op zijn beurs, schrijft RTV Utrecht.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg (CJO) deden aangifte tegen de organisator. Ze vonden het kwalijk dat er geld werd verdiend aan de "nazipropaganda" die op de beurs werd aangeboden.

Jodensterren

Behalve dolken betrof het ook Jodensterren en SS-insignes. Het Openbaar Ministerie noemde het aanbieden van de Jodensterren na onderzoek "moreel onacceptabel" maar niet strafbaar. Daarom werd besloten om de verkopers en de organisator alleen te vervolgen voor het aanbieden van de steekwapens.

Het OM eiste vorige maand taakstraffen tegen de beursorganisator en de twee verkopers vanwege het aanbieden van "geweldsvoorwerpen die de misdaden verheerlijken die zijn begaan door Hitler en zijn naziregime".

Vernederend

De rechtbank gaat daar niet in mee. De rechter snapt wel dat de objecten "als vernederend kunnen worden ervaren, in het bijzonder door de Joodse gemeenschap".

Maar volgens de rechtbank werden de historische objecten aangeboden met een commercieel doel en is niet gebleken dat ze verkocht werden om een nationaalsocialistisch of racistisch gedachtegoed uit te dragen.

Advertentie via Ster.nl